България е готова да помага на Сърбия да хармонизира законодателството

...
България е готова да помага на Сърбия да хармонизира законодателството
Коментари Харесай

Цвета Караянчева се срещна с председателя на Народната скупщина на Сърбия

България е подготвена да оказва помощ на Сърбия да хармонизира законодателството си с европейското, разгласи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева след среща със сръбския си сътрудник Мая Гойкович. Председателят на Народната скупщина на Сърбия е на двудневно публично посещаване у нас.

По време на българското европредседателство Сърбия съумя да отвори две глави в преговорния развой с Брюксел. Мая Гойкович благодари за българската поддръжка. Цвета Караянчева не скри гордостта си от обстоятелството, че страната ни съумя да сложи тематиката за европейската вероятност на страните от Западните Балкани в дневния ред на Европейски Съюз. Общо е мнението, че би трябвало да се работи и за осъществяването на взаимните инфраструктурните планове, тъй като те ще подобрят контактите сред хората и ще основат по-добри условия за взаимен бизнес. В диалога са разисквани и ограниченията за възстановяване на живота на българското национално малцинство в Сърбия.
Цвета Караянчева - ръководител на Народно събрание: Имаме обещанието, че проблемите се вземат решение в посока обучение, медии и вероизповедания на майчин език. Все неща, които вълнуват нашите сънародници в Сърбия.Мая Гойкович - ръководител на Народната скупщина на Сърбия: Българското национално малцинство е мост за съдействие сред двете страни. Новата образователна година стартира със приключени, преведени и отпечатани нови учебници на български език.
Активният политически разговор сред България и Сърбия носи триумфи в търговията и туризма, способства и за близостта сред хората. Това мнение изрази президентът Румен Радев на срещата си с Мая Гойкович. Според него честите срещи на високо политическо равнище са показателни за новия дух на връзките сред София и Белград и са доказателство, че се следват общите цели -историческо помиряване и взаимно бъдеще в Европейския съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР