България е единствената страна в Европа, която има около 18%

...
България е единствената страна в Европа, която има около 18%
Коментари Харесай

В България пием с 18% повече антибиотици

България е единствената страна в Европа, която има към 18% повишаване на потреблението на антициотици. Това сигнализира пред Нова телевизия доцент Иван Иванов  от " Контрол на антибиотичната устойчивост ", НЦЗПБ. По думите му всички останали страни членки означават понижаване на използването на антибиотиците.

Лекари и фармацевти са безапелационни – антибиотиците са едно от най-великите открития в медицината, помогнали на човечеството да оцелее. Оцеляват обаче и бактериите, против които се борим. И последователно се трансформират в " супербактерии ", преодоляващи медикаментите, които до неотдавна са ги унищожавали. За да продължим битката ни трябват нови оръжия - нови антибиотици. Такива обаче става известно е доста мъчно да бъдат основани. Миналата година от Световната здравна организация предизвестиха, че нито един от разработваните над 40 антибиотика не е задоволителен, с цел да се бори с антимикробната резистентност - за която от ден на ден способства и пандемията от COVID- 19. 

" Българинът е решил, че антибиотик е синоним на лекарство. Че с цел да има смисъл лекарството, би трябвало да е доста мощно, с цел да подейства незабавно, другояче няма да свърши работа ", показва Антон Вълев, ръководител на Националната аптечна камара. 

" Има пациенти, които желаят наложително антибиотик. Дори виждам предписани лечения, които се размятат във фейсбук и по обществените мрежи - с по два или даже по три антибиотика вкупом ", твърди д-р Михаил Михов, общопрактикуващ доктор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР