„България е длъжна да си даде пауза и да се

...
„България е длъжна да си даде пауза и да се
Коментари Харесай

Бойко Ноев за записването на българи в македонската конституция: Важно е тези хора да знаят, че се грижим за тях

„ България е длъжна да си даде пауза и да се отдръпне от тематиката за Северна Македония и да се поканят македонските българи, с цел да се чуят техните болки. А след дебата да се отиде към нова позиция или декларация, с цел да е ясно, че се грижим за тези хора. “

Това сподели някогашният министър на защитата Бойко Ноев и разяснява думите на премиера Зоран Заев за правата на българите в Северна Македония, който сподели:

" Не можем на следващия ден да впишем българите в Конституцията. Дебат за това стартира преди няколко години. Албания към този момент го направи, само че би трябвало също да отбележа, че Конституцията ще се отвори, когато се присъединим към Европейски Съюз. Македонската страна няма предубеждения по този въпрос. Винаги е хубаво да имаме реципрочност, само че намесата във вътрешните работи на прилежащите страни не е обръщение за другарство “, съобщи Заев през вчерашния ден.

Според Ноев тези думи са знак за търгуване.

„ Изглежда македонските елити възприемат тактичност на търгуване на правата на българските жители и тези с българско съзнание за участие в Европейски Съюз. Това е долнопробна търговия, с която България няма да се съгласи и освен ние. Не може да се търгува с универсални полезности “, съобщи той.

Ноев разясни и че съгласно нашата статистика в Северна Македония има 120 000 българи, тъй като толкоз са кандидатствали за поданство у нас.

Експертът изясни и че би трябвало в Народно събрание да вляза точно тези тематики за справедливото броене в Северна Македония и правата на българите там.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР