България днес се прекланя пред подвига на поета-революционер и героите,

...
България днес се прекланя пред подвига на поета-революционер и героите,
Коментари Харесай

Поклон пред подвига на Ботев: 147 години от гибелта на поета революционер

България през днешния ден се прекланя пред подвига на поета-революционер и героите, починали за свободата и независимостта на Отечеството. Хиляди българи сведоха глава в минута безмълвие. Точно в 12 часа в цялата страна беше задействана сиренната система и всички стопираха за реверанс.

Снимка: bTV

Възпоменателни събития се организираха в цялата страна. По традиция стотици се качиха на връх Околчица за всенародното поклонение пред делото на Ботев и неговата славна чета.

Снимка: bTV

Четиригодишната Поли е най-малката участничка в похода по стъпките на Войводата от Козлодуй до Околчица тази година. Миналата съпроводила татко си единствено ненапълно.

Снимка: bTV

„ Тази година, като мина целия поход, разбра, че умората е огромна, оправи се, което доста ни радва “, уточни татко ѝ Мариян Николов.

Мнозина изкачват върха с убеждението, че Войводата е най-чистият български образец за всеотдайност. Честванията почете и служебният министър председател.

„ Нека не забравяме, че с всяка измяна и пренаписване на неговата молитва за независимост и самостоятелност убиваме Ботев още веднъж “, сподели служебният министър-председател Гълъб Донев.

В родния град на поета бунтовник хиляди се стекоха, с цел да видят знамето на Ботевата чета.

Снимка: bTV

В столицата пред бюст-паметника на Ботев в Борисовата градина хората чуха осъществявания на гвардейския внушителен духов оркестър и мъжкия вокален отбор " България ".

Тържествата ще съберат десетки хора на връх Околчица

Президентът Румен Радев уважи 2 юни и подвига на Христо Ботев и героите, починали за Родината с обръщение.

В обществените мрежи президентът написа:

" Осъзнатата всеотдайност за България отваря очите на поколенията и е безконечен извор на ентусиазъм в битката за независимост, заслужен живот и самостоятелност. И наш дълг през днешния ден е освен да опазим чиста паметта им, само че и да ги следваме в делата им “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР