България държи на три условия, за да вдигне ветото си

...
България държи на три условия, за да вдигне ветото си
Коментари Харесай

Трите условия на България за приемането на РСМ в ЕС остават

България държи на три условия, с цел да вдигне ветото си над старта за договаряния на районен съд Македония с Европейски Съюз, стана ясно на срещата на премиера Кирил Петков с еврокомисаря по разширението Оливер Вархеи. Комисарят е за четвърти път в София, с цел да търси отблокиране на западната ни съседка, само че за първи път приказва дружно с Петков.
" Спазване на рамковата позиция, която беше призната от българския парламент, включване на българите в РСМ в конституцията на РСМ, с цел да могат техните права да бъдат предпазени, и, трето, договорът за добросъседство да се извършва. Просто и ясно ", акцентира Петков.
Премиерът упрекна водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов и външната министърка Теодора Генчовска в разпространяване на подправени вести за договарянията със районен съд Македония. Когато някой лъже, дано застане дружно с индивида, който му го е споделил, и да изясни защо става дума, съобщи Петков на взаимната конференция с Верхаи. Постоянно слушам погрешни изказвания, че държавното управление има две външни политики, съобщи той. Така Петков опроверга думите на Генчовска за паметни мемоари за негови срещи с европейски дипломати по тематиката за Северна Македония, на които е обещавал скорошно повдигане на ветото. Припомняме, че тематиката за РСМ беше изтъкната от водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов като една от аргументите партията му да напусне ръководещата коалиция.
Опитвам да намеря позволение за значимия Европейски съвет през юни, съобщи Верхаи. Той акцентира, че комисията е фрустрирана от блокирането на договарянията. Все още няма решение, което доста ни тревожи, тъй като не можем да продължим с процеса на присъединение, разяснява Вархеи. Той упорства най-сетне европейската вероятност за РСМ да се обясни и укрепи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР