България да направи група с Гърция, Румъния и Хърватия за

...
България да направи група с Гърция, Румъния и Хърватия за
Коментари Харесай

Хакерската атака не е аргумент срещу влизането ни в Шенген

България да направи група с Гърция, Румъния и Хърватия за отбрана на ползите сходно на Вишеградската четворка, споделя проф. Владимир Чуков, арабист, академични учител и академик
- Господин Чуков, има ли заплаха абсурдът с хакването на Национална агенция за приходите да отдалечи България от Шенген и еврозоната?
- Нека да погледнем генезиса на този скандал с хакването на уеб страницата на Национална агенция за приходите и приключването на персоналните данни на над 5 млн. български жители. Неприятна обстановка, „ Файненшъл таймс ”, който е извънредно авторитетен английски вестник, разгласява към този момент тази вест. Но въпреки всичко да не преувеличаваме. Ако създадем съпоставяне, това е нещо от вида на „ Уикилийкс ”. Цитирам незабавно президента Обама, който за абсурда „ Уикилийкс ” сподели, че няма желание да пренарежда системата за национална сигурност поради един хакер. Българската страна би трябвало да употребява този случай, с цел да потвърди на своите сътрудници, че ще бъде безкомпромисна към всеки, който се опита да наруши закона в тази сфера. Да напомним, че наш еврокомисар има отношение към този бранш. Т.е. това посягане против нашите персонални данни да бъде превърнато в оръжие за доказване, че

ние не поносим и ние се оправяме доста бързо с сходен вид закононарушения

Българската страна трябва  да накаже този, който е виновен. Това е част от практиката и всекидневието на множеството европейски страни, не е нещо ново и не трябва да си посипваме главата с пепел - не може да споделяме, че приключихме с Шенген и с еврозоната. Просто би трябвало да обърнем обстановката в своя изгода.
- В западната преса се появиха доста рецензии, че киберсигурността ни е слаба, че не съблюдаваме разпоредбите на Европейски Съюз за запазване на персоналните данни. Те няма ли да окажат въздействие върху нашите най-големи съперници за Шенген и еврозоната - Холандия и Франция?
- Нека ние не се ровим в тяхното всекидневие. Например във Франция преди към 3-4 месеца излезе една публикация на командващия френската артилерия в Ирак. Той я качи даже в публично военно списание. Тази публикация доста бързо беше махната, а той беше уволнен тъкмо поради публично приключване на информация. Тези рецензии са непрекъснати. Мониторингът се върна върху всички страни членки на Европейски Съюз, освен върху България. Ето за какво ние би трябвало доста бързо да си свършим работата и да накажем безкомпромисно всички отговорни. Вече загатнах „ Уикилийкс ” – величествен скандал, видяхме кои са помагачите на Асанж, това е приключване на информация от всички грами, които са изпращали американските посолства по целия свят, т.е. това не е народен, а международен скандал. Ние би трябвало да покажем, че действаме без каквото и да било подозрение във върховенството на закона. Трябва да се създадат и съответните заключения за сигурността изключително на държавните уеб сайтове на такива значими институции като Национална агенция за приходите.
- Има ли съгласно вас нещо правилно в спекулациите, че хакерската офанзива има връзка със договорката за F-16 или пък с избора на нов основен прокурор?
- Тук единствено можем да гадаем. В изявление претендентът за основен прокурор Иван Гешев повдигна отчасти завесата, споменавайки, че евентуално става въпрос за киберрекет. Но мисля, че не би трябвало да се търсят такива връзки, следствието ще покаже. Знаете, такива каузи се точат с години. Ето тук би трябвало бързо да се вкарат в съда причини, които ще устоят. Обобщено моят отговор е – дано да изчакаме края на следствието и да забележим по какъв начин ще се развие делото.
- Как ще се отрази изборът на Урсула фон дер Лайен на бъдещите ни връзки с Европейска комисия?
- Ако погледнем резултатите от гласуването за нея – да си призная, даже се изненадах, че тя мина. Очевидно е имало доста съществени пазарлъци сред трите съществени парламентарни фракции в Европарламента и явно тя е дала обещание на всеки всичко, което няма по какъв начин да стане. Най-малкото остава едно грозно усещане, че госпожа Фон дер Лайен някак си не е определена поради качествата си. Любопитна е нейната биография. В цивилния си живот по специалност е акушер-гинеколог.

Има 7 деца – на практика непрекъснато е била бременна

Тя стартира като министър на фамилията, на обществената политика. И внезапно се оказва в Министерството на защитата. За момента би трябвало да я приемем като даденост, като част от някаква договорка. А дали тя ще оправдае упованията или пък ще ни разочарова, ми е мъчно да кажа. Тя започва с огромна усмивка, да забележим дали ще бъде на лицето й след 5 година Или всички тези подмолни пазарлъци, сделки, обещания не са били напразни. В последна сметка българският министър председател е този, който би трябвало да отстоява нашите национални ползи. Както и българските евродепутати би трябвало да се борят за тях. А госпожа Фон дер Лайен ще би трябвало да се преценява с тях. Те са, които би трябвало да отстояват освен равенството сред половете, само че и сред двете елементи на Европа – Източна и Западна. Поне на този стадий не виждам лице от Източна Европа, което да изпъква отпред. Да демонстрира, че има тъждество, в това число сред тези избрани зони в Европа. Тук ще вметна една моя теза: както има Вишеградска четворка, която ясно координира позициите си в Европарламента, в Съвета на Евросъюза и изключително при избора на значими постове, по този начин и ние би трябвало да създадем нашата районна група. Очевидно вървим в пакет с Румъния, доста постоянно ползите ни се преплитат и с Гърция, Хърватия – това са страни, които са наши районни сътрудници и с които би трябвало да създадем по-добра съгласуваност предвид на това нашият глас да се чува доста по-силно и да отстояваме по-сериозно нашите национални ползи. Тогава сигурно госпожа Фон дер Лайен ще се преценява доста повече, в сравнение с в случай че играем поединично.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР