България бави реализацията на продължението на Турски поток на своя

...
България бави реализацията на продължението на Турски поток на своя
Коментари Харесай

Путин обвини България, че бави Турски поток. Борисов отговори

България бави реализацията на продължението на " Турски поток " на своя територия. Това съобщи съветският президент Владимир Путин на конференция след диалози със сръбския президент Александър Вучич, оповестяват ТАСС и БГНЕС.

„ Русия ще откри други благоприятни условия за реализирането на „ Турски поток “, в случай че България не желае “, сподели още Путин.

Той акцентира, че сръбският сектор от „ Турски поток “ към този момент е подготвен на 81% и и целият водопровод се чака да бъде приключен в околните седмици. Сърбия може да взе участие в преноса на съветски газ през „ Турски поток “, добави Путин.

Руският президент съобщи след срещата със сръбския президент Александър Вучич, че „ в случай че България не желае да осъществя „ Турски поток “, Русия ще откри други благоприятни условия за транзитиране на газ в Южна Европа.

" Сръбският сектор на газопопровода от границата на България до Унгария е съвсем подготвен. Около 90% към този момент са положени тръбите, 80% от тях са съвсем подготвени. Това, което ние виждаме, без значение от многократните заявки и многократните молби от съветска страна за поръчителство на доставките на нашия газ през Турция към България, виждаме, че българската страна, колкото тъжно и необичайно да звучи, умишлено забавя реализацията на плана на своя територия. Искам да кажа непосредствено и обществено – доста пъти управлението на България се е обръщало с молби, откакто те провалиха " Южен поток ", да осъществят " Турски поток " непременно. И тук, очевидно под натиска в профил, те правят дейностите, без да бързат. Ще забележим по какъв начин ще продължи реализацията на този план на българска територия. Ако българите, не българите, а българското управление не желае, ще намерим други пътища за осъществяване на нашите благоприятни условия през Южна Европа. ", бяха думите на Владимир Путин.

Премиерът Бойко Борисов реагира незабавно на обвиняванията. " Руският президент Путин не е осведомен вярно за " Турски поток "   -  връзката с " Турски поток " с България е подготвена. Ако си спомняте, с всичките измервателни станции, новите компресори - към 160-170 км има издигнати, изкопани и поставят тръби, съобщи той  за NOVA. 

В България няма закъснение, акцентира той. Страната ни съблюдава всички условия и процедури на Европейски Съюз, акцентира министър председателят: " Ние не сме Сърбия - съблюдаваме разпоредбите на Европейски Съюз.  Провеждане на съответните търгове, обжалвания -  чакахме месеци наред съдът да се произнесе, с цел да не стане като с " Южен поток ".

На въпроса на NOVA ще забързаме ли строителството, с цел да се вместим в периодите, Борисов отговори: " Ние по-бързо от това - по 4-5 км дневно, не можем да създадем. Забавянето пристигна от процедурите и обжалванията и надлежно " Газпром " апелира в съда. Аз ще се чуя с Путин, с цел да забележим какво му изясняват, какво му рапортуват. В момента и двата ни газопровода се строят на оптималната скорост ", безапелационен беше Борисов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР