Българите зад граница трябва да могат да гласуват по пощата

...
Българите зад граница трябва да могат да гласуват по пощата
Коментари Харесай

Николай Милков: Българите зад граница да могат да гласуват по пощата или интернет

Българите зад граница би трябвало да могат да гласоподават по пощата или по интернет, съобщи служебният министър на външните работи Николай Милков. Той предложи да се сътвори районна изборна комисия " Чужбина ", като означи, че сегашната организация на изборния развой зад граница основава проблеми.

Изборите в чужбина са протекли умерено, при добра организация и без скупчвания на хора, регистрираха от Министерството на външните работи.

Гласуване е имало в 755 секции в 62 страни. Малко над 178 000 българи са упражнили правото си на избор: най доста в Турция - към 58 000 души, във Англия - 27 000, в Германия - 22 000, в Испания - 11 000.

Според служебния министър Николай Милков българите в чужбина би трябвало да могат да гласоподават по пощата или по интернет. " Наистина няма логичност човек да може от телефона си да преведе, примерно, задачите си спестявания по някаква сметка, за което да има доверие, а да няма доверие за това да упражни гласа си ", разяснява Милков.

Според министъра редът за попълване на секционните изборни комисии в чужбина би трябвало да се промени, тъй като постоянно се случва, препоръчаните от политическите партии хора да не се явят. " Този риск е систематичен и по принцип, в случай че се получи такова нещо, рискът е Секционната комисия да не отвори в точния момент, не дай Боже, да не отвори въобще и в тая връзка да се отнеме право на глас на български жители. "

От Външното министерство предложиха да се отворят 600 секции в чужбина, от тях в 240 да се гласоподава с машини.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР