Българите ядат месо с антибиотици, а фермерите тъпчат животните с

...
Българите ядат месо с антибиотици, а фермерите тъпчат животните с
Коментари Харесай

Българското месо е пълно с антибиотици

Българите ядат месо с антибиотици, а фермерите тъпчат животните с медикаменти „ за всеки случай “. Това демонстрира седмият годишен отчет на Европейската организация по медикаментите, написа в. „ Сега “.

Документът проучва продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски страни през 2015 година Данните разкриват шокиращи обстоятелства за използването на медикаментите у нас.

Откриха отровна риба на пазара, вижте каква

Майки откриха: Детските храни тук са по-лоши и скъпи

Ядем ли второ качество храни

Фермите в България се оказват измежду злоупотребяващите с медикаментите и са класирани на осмо място

измежду обхванатите в изследването страни. У нас на 1 кг живо тегло се падат приблизително по 121 мг антибиотик, до момента в който при отличниците стойностите са надалеч по-ниски – 2 мг на 1 кг в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция.

По-лошата вест е, че у нас използването на медикаментите заплашително пораства – от 92 мг през 2011 година и 116 мг през 2013 година до рекордните 121 мг, представени в отчета.

Сериозният проблем с безконтролната приложимост на антибиотици е, че по този начин се основава устойчивост на бактериите, медикаментите стопират да им въздействат и се постанова потреблението на нови и все по-мощни антибиотици във все по-големи количества.

Това, че ядем месо, натъпкано с антибиотици, е още по-смущаващо на фона на честите кавги по тематиката храни – яйцата с фипронил, „ кравето “ масло, цялостно с вода и неживотински мазнини, имитациите на сирене, направени с палмово масло и така нататък

В България най-голяма е използването на тетрациклини,

демонстрират данните от отчета. Веднага след тях се подреждат антибиотиците от групата на макролидите, амфениколите и добре познатият пеницилин.

Основният извод от отчета е, че като цяло потреблението на антибиотици във фермите в Европа е намаляло. Но това не важи за всички страни и както към този момент стана дума, нашата е измежду изключенията. Относително добре е, че България е много надалеч от рекордьорите по потребление на антибиотици за животни – Кипър (434 мг/кг), Испания (402) и Италия (322). Но до момента в който за Италия наклонността е за понижаване по отношение на предходни години, в Кипър и Испания, както и у нас, потреблението се усилва.

„ За да предотвратят инфекциите и да ускорят растежа на животните,

фермите се застраховат и дават даже на здравите животни дребни дози антибиотици “,

разясняват специалистите на „ Активни консуматори “ във връзка на данните в евродоклада.

Тези лекарства са основани за лекуването на в миналото смъртоносните бактериални болести, само че от години се употребяват неоснователно за предварителна защита и профилактика на инфекции. Накратко – храната, която консумираме, се създава с огромни количества антибиотици, а крайният артикул съдържа остатъчни количества от тях “, акцентират от „ Активни консуматори “.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР