Българите в чужбина гласуват в 61 държави в 737 секции.

...
Българите в чужбина гласуват в 61 държави в 737 секции.
Коментари Харесай

Вотът зад граница: Българите гласуват в 737 секции в 61 държави

Българите в чужбина гласоподават в 61 страни в 737 секции. Машинното гласоподаване е планувано в 245 секции, като машини за гласоподаване са доставени в българските дипломатически и консулски представителства.

Първите две секции, които отвориха порти зад граница, бяха тези в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Те започнаха работа в 22 ч българско време в събота, оповестиха от Министерство на външните работи. Два часа по-късно стартира и гласуването в Австралия.

Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще завърши най-късно в секциите в щата Калифорния в Съединените щати. Там той ще продължи до 6 ч, българско време в понеделник, 3 април.

И на този парламентарен избор най-вече са изборните секции в Турция. 350 000 души в южната ни съседка имат право да гласоподават. Част от изселническите организации чакат единствено 10% от турците с български паспорти в южната ни съседка да отидат до урните.

Българите във Англия ще упражнят през днешния ден правото си на избор в изборите за Народно заседание в 118 секции. Броят на секциите във Англия отстъпва единствено на този в Турция в чужбина. В 35 от секциите има машини, в останалите гласуването ще бъде с хартиени бюлетини. Местоположението на секции е на географски и демографски принцип.

74 секции в Германия отварят по-късно за пребиваващите на територията на федералната република българи. На петите избори за две години и половина се чака да гласоподават по-малко българи. Този път авансово заявки са подали единствено 2000 души. За съпоставяне, преди две години заявки бяха подали над 13 000 души. От интензивността на българите в Германия зависи какъв брой секции ще се отворят на възможни последващи избори и дали ще се гласоподава машинно на тях.

Както и на предходния парламентарен избор и в този момент изборните секции в Италия са 26. Предварително са се записали 1000 българи. Най-много -три са още веднъж секциите в Милано, където авансово са се записали 140 души. Вотът ще се организира в българското учебно заведение. В посолството в Рим, секциите са две. В другите огромни градове и регионални центрове като Торино, Генуа, Болоня, Триест, Флоренция и Неапол - са по една, по този начин както и във Верона, Тренто, Сиена и други В Болоня и Неапол, както постоянно гласуването ще се състои в почетните консулства на нашата страна.

Българите в Съединени американски щати гласоподават в 56 секции. В региона на столицата Вашингтон ще има нова секция. Новата секция ще отвори порти и в Такома Парк, щата Мериленд, където се намира българското учебно заведение " Христо Ботев ". Така опциите за гласоподаване в метро региона на американската столица стават две, като се има поради и секцията в посолството. Девет ще са машините за гласоподаване в Съединени американски щати. На предишния предварителен избор за народни представители през октомври бе маркиран невисок спад в броя на гласувалите на територията на Съединени американски щати. Тогава действителните бюлетини съгласно ЦИК са били малко над 10 хиляди спрямо към 11 хиляди и 500 през ноември 2021-ва година.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР