Българите трайно са свикнали с мисълта, че предстоят предизвикателства за

...
Българите трайно са свикнали с мисълта, че предстоят предизвикателства за
Коментари Харесай

Галъп: Българите не искат нови избори, въпреки кризата

Българите трайно са привикнали с мисълта, че предстоят провокации за виталния стандарт у нас. Дори на този декор обаче обществото продължава да заявява преобладаваща приемливост към идващите у нас бежанци от войната в Украйна. Вероятно и поради цените, и поради войната, а и поради съответните вътрешнополитически други възможности, нежеланието за нови политически земетресения като предварителни избори е съществено.

Един от ясно позитивните сигнали в последно време се е оказало отпадането на противоепидемичните ограничения у нас, обвързвано с настоящата ниска точка на болест с ковид – то се утвърждава необятно. Това сочи без значение проучване на „ Галъп Интернешънъл болкан”, извършено измежду 809 пълнолетни българи в интервала 31 март - 8 април.

На въпрос за нужда от предварителни избори 47,4% дават отговор негативно, а 22,2% – позитивно. Останалите не могат да отговорят. Данните ясно сочат, че опцията „ нови избори “ не е желана – това нормално е удостоверение за липса на построена съответна политическа опция, за отмалялост от политическата неустановеност и така нататък

84,9% от пълнолетните българи чакат покачвания на цените в идващите месеци. 7,5% считат, че цените ще остават същите, а единствено 2,9% мислят, че те ще се намалят. Има и дребна „ сива зона “ – без отговор. Данните от последните две тримесечия на самостоятелната изследователска стратегия обаче демонстрират, че растежът на паниката не е траял – през есента упованието за покачвания на цени бе достигнало %, непосредствен до 90, а през зимата – над 86%. Това значи, че българите очевидно към този момент привикват с мисълта, че цените ще продължат своя растеж, а и паниката към този момент е достигнала евентуални лимити.

49,9% от интервюираните не споделят схващането, че бежанците от Украйна са опасност за сигурността в България. На противоположното мнение са 25,2%, а станалите се двоумят. Сравнението с други знаци, които „ Галъп интернешънъл болкан “ употребява в годините, в това число и при други спорове, демонстрира, че бежанците от Украйна са признати от българите. Това прави усещане, изключително на фона на паниките за високи цени и за качеството на живота у нас, и към този момент не се трансформира, даже и при съществуването на някакво напрежение към битови въпроси, свързани с бежанците.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР