Българите са рекордьори по полови стереотипи в Европа, като според

...
Българите са рекордьори по полови стереотипи в Европа, като според
Коментари Харесай

Според 80% от българите ролята на жената е семейството, а на мъжа – да печели пари

Българите са рекордьори по полови стандарти в Европа, като съгласно 81% от тях основната роля на дамата е да се грижи за дома и фамилията, а на мъжа – да печели пари. Други необятно застъпени стандарти у нас са, че не е задоволително мъжете да плачат, а също и че е по-вероятно дамите да взимат решения, основани на страсти.

Това демонстрира изследване на Евробарометър от юни 2017 година за равенството сред половете.

Като цяло склонността към полови стандарти е най-висока в страните от някогашния Източен блок като Унгария, Чехия, Словакия, Румъния, до момента в който на другия полюс са северните страни Швеция, Дания, Холандия.

В целия Европейски съюз 54% от хората считат, че грижата за дома и фамилията не е най-важната роля на дамата.

Докато в страните от някогашния Източен блок обаче сред 70% и 80% считат, че главната роля на дамата е семейството, то в страните от Западна и Северна Европа сред 10% и 40% от хората са на това мнение. Същото разделяне се следи и в позициите дали главната роля на мъжа е да печели пари.

За 62% от българите е задоволително мъжете да плачат, което е най-ниският % в Европейски Съюз. На противоположното мнение са 32%. Отново на срещуположния полюс е Швеция, където за 99% от интервюираните е задоволително мъжете да плачат, а за едвам 1% - не е.

Стереотипно мнение за прочувствените женски решения

България попада и в челната четворка на общества, които считат, че е по-вероятно дамите да взимат решения, основани на страстите си – 83% са дали отговор с " да”, което е равно на данните за Чехия и Словакия.

По отношение на това дали мъжът би трябвало да има същите отговорности в семейството като дамата, 74% от българите го поддържат. Според 68% от българите мъжете би трябвало да взимат отпуск за гледане на дете. 78% от интервюираните считат, че дамите у нас разполагат с по-малко независимост поради фамилните си отговорности. Общо 87% поддържат законови ограничения, които да подсигуряват равенството сред мъжете и дамите в политиката.

Далеч по-шарени са резултатите по отношение на утвърждението за това мъжете да вършат забележка на свои другари за сексистки смешки. В това отношение България се оказва в средата на класацията, като 48% от хората споделят, че утвърждават мъжете да упрекват приятелите си за сексистки смешки. Най-голям е делът на мъжете в Швеция (88%), Малта и Португалия (69%), които утвърждават да се прави забележка за сексистки смешки, а най-нисък е в Чехия (14%), Словакия (25%), Словакия (28%).

Българите считат, че има полово тъждество в работата и политиката

Противоположно на горните данни, огромна част от българите считат, че в политиката у нас е реализирано полово тъждество. 64% от българите са дали отговор с “да” на този въпрос. С най-голям % в това отношение са дали отговор жителите на Дания – 75%.

Любопитно е, че в другата прекаленост, на последно място, се намира Франция. Едва 32% от популацията счита, че в политиката в страната е реализирано полово тъждество. След това се подрежда Унгария с 35% дали отговор утвърдително.

Българите отговорят позитивно и на въпроса дали има полово тъждество в работната среда у нас – 67% са дали отговор позитивно на този въпрос. В дъното класацията тук още веднъж са французите, от които 29% считат, че има полово тъждество на работното място.

Ние се намираме на второ място по данни когато става въпрос за постигането на полово тъждество по високите позиции на компании и други организации. 62% от българите считат, че това е реализирано, а на последно още веднъж са французите с 25%.

На въпроса бихте ли споделили, че във вашата компания се обръща задоволително внимание на въпроса за равното възнаграждение сред мъже и дами, обаче сме на дъното на класацията с 23% дали отговор " да " и 28% - не, и 32% - това не е въпрос в моята компания.

Повече от девет от 10 европейци считат, че промотирането на тъждество сред половете е значимо за демократичното общество, само че едвам 54% от всички взели участие считат, че има проблем с представянето на дамите в медиите и рекламите в тяхната страна.

На въпрос дали мъжете би трябвало да взимат интензивно присъединяване в промотирането на равенството сред половете на първите места са Швеция, Финландия и Испания. Ние се намираме съвсем в дъното на класацията, като след нас са единствено Унгария, Латвия, Словакия, Литва и Чехия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР