Българите не са антиваксъри, страхуват се от ваксините, четат фалшиви

...
Българите не са антиваксъри, страхуват се от ваксините, четат фалшиви
Коментари Харесай

Бивш здравен министър: Българите не са антиваксъри, но се страхуват и четат фалшиви новини

" Българите не са антиваксъри, опасяват се от имунизациите, четат подправени вести, заблуди, както и са очевидци, че и при имунизация няма стопроцентова отбрана ", това сподели в " Твоят ден " по NOVA NEWS някогашния здравен министър доктор Мими Виткова.

Но добави, че би трябвало да се направи съпоставяне на смъртността у нас със страните, в които има високо равнище на имунизация, с цел да се види изгодата от имунизация.

" Причината да сме на такова ниско равнище на имунизация е неналичието на съответна връзка и информация, в това число от здравните управляващи. Наблюдава се смяна в метода с новото държавно управление, само че са нужни повече старания ", съобщи още доктор Виткова.

" Ваксините също търпят рационализиране, това всички го признават, науката догонва епидемията. Предстои да се пуснат в обращение и медикаменти, тъй като единствено с ваксина няма да се преодолее вируса. Лекарството не може да размени имунизацията, и двете би трябвало да работят. Мутациите се развиват, където е срутен имуният отговор и липсва имунизация ", добави лекаря.

Бившият здравен министър чака да се произведат модифицирани ваксини, в случай че вируса не ни изпревари с нови разновидности, което е допустимо заради огромния % неимунизирани по света.

" Политиците са боязливи в използване на ограничения, само че няма и надзор, както в обитаемоте места, по този начин и граничния. Не се управлява задоволително и тестването на учениците ", установи доктор Виткова.

За нея е необходим фрапантен надзор и в случай че това не се окаже дейно, чак тогава да се постановат нови по-строги ограничения.

" Не чаках, че българина е толкоз безмилостен, че да не му прави усещане какъв брой хора умират ", съобщи още медика.

Тя не има вяра, че елементарно ще достигнем 75% имунизация, с цел да отпадне зеленият документ, както съобщи премиера Кирил Петков.

По казуса с неналичието на медицински фрагменти доктор Виткова изрази мнение, че са нужни ограничения.

" Завършват студентите държавна поръчка, България готви безвъзмездни фрагменти за богата Западна Европа. Завършва и отпътува, никой не го ангажира с нищо. Най-нормално е, когато си държавна поръчка, да се подпише контракт - колкото години те е издържало това общество, оставаш да работиш тук, в случай че искаш да заминеш, си заплащаш образованието и вратата е отворена. Това е начинът да задъжим фрагменти тук. Освен това би трябвало да се огледа диспропорцията във възнагражденията - един получава 1000 лв., различен 50 000. Това не може да продължи безпределно. Затова имаме единствено 30 вирусолози в страната, 60 патоанатоми, няма анестезиолози, педиатри, тъй като те са относително ниско платени на фона на някои други специалности. Това са неща, които могат да се огледат за една седмица и да се откри решение ", сподели доктор Мими Виткова.

Според нея Министерство на опазване на здравето е извънредно огромен дебитор на българското общество.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР