Българите категорично не оправдават домашно насилие или подчинена роля на

...
Българите категорично не оправдават домашно насилие или подчинена роля на
Коментари Харесай


Българите категорично не оправдават домашно насилие или подчинена роля на жената, но и н

Българите изрично не оправдават домашно принуждение или подчинена роля на дамата, само че и не са въодушевени от концепцията за обществени функции към половете. Темите на Истанбулската спогодба по-скоро разделят обществото ни, въпреки и без да се стига до крайности. 

Това демонстрират данните от следващия бърз телефонен сондаж на „ Галъп интернешънъл “, извършен измежду 801 души на възраст 18 г.+ по специфична панелна методика, която обезпечава надеждност на данните. Сондажът е извършен на 15 и 16 януари. Абсолютна оптималната неточност е ± 3.5 при 50% дялове.

50% от изследваните споделят, че когато става дума за пола на човек, най-съществен е биологичният пол, а 38% - споделят, че най-важно е кой по какъв начин се усеща. 



В същото време обаче обществото ни изрично отхвърля концепцията, че ролята на дамата е подчинена. 89% не са съгласни, че дамата би трябвало да се подчинява на мъжа, 10% са съгласни, а 1% се двоумят. 92% изрично отхвърлят, че мъжът може да удря дамата. 7% обаче са съгласни. 1% не могат да отговорят.

Привържениците на ГЕРБ са в по-голяма степен склонни да одобряват обществените аспекти на джендър функциите, последователите на Обединените патриоти, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи – не. Очевидно, повдигната от Патриотите тематика, е към този момент възприета и от симпатизантите на Българска социалистическа партия. Привържениците на ГЕРБ пък очевидно са възприели партийната позиция в контрастност с множеството останали.

Сред тези, които поддържат зависимост или принуждение над дамите, личат най-много представители на малцинствени групи. Разбира се, концепцията за предимство на мъжете се споделя в по-висока степен точно от мъже. 



Седемте %, които оправдават пестник за дамите, са почти равни на над 350 хиляди души. Подобни цифри бяха регистрирани и преди две години – в друго проучване на „ Галъп интернешънъл “. Дяловете на склонните към сходни актове са изрично малцинство, само че очевидно не понижават и този проблем би трябвало съществено да бъде оценен и решаван.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР