Българинът все още мисли псориазиса за остро заразно или венерическо

...
Българинът все още мисли псориазиса за остро заразно или венерическо
Коментари Харесай

Българинът все още мисли псориазиса за остро заразно или венерическо заболяване

Българинът към момента мисли псориазиса за остро заразно или венерическо заболяване. Някои смятат, че то се лекува " с пиянство на ябълков оцет " или " с водата, в която ковачите изстудяват инструментите си ". Това демонстрира анкета на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични затруднения, осъществена измежду жителите за последните три години. Данните бяха показани във връзка Световния ден за битка с псориазиса - 29 октомври от ръководителя на асоциацията - Ива Димова на конференция в Българска телеграфна агенция.

Световната здравна организация дефинира псориазиса за социалнозначимо заболяване. Псориазисът е хронично, автоимунно заболяване, характеризиращо се със засилено разделяне на клетките на кожата. В международен проект заболяването визира сред 1 и 3% от популацията.

Д-р Иван Богданов, ръководител на Фондация " Псориазис ", съобщи, че у нас достъпът на българските пациенти с псориазис до биологично лекуване е двойно по-труден спрямо всяка друга европейска страна. Като причина за това той уточни двойно по-малкия брой комисии, които позволяват достъпа до този тип лекуване, както и двойно по-високия аршин за установяване на тежестта на болестта.

По думите му билогичното лекуване като актуален способ усъвършенства доста качеството на живот на пациента, като до него доближават само хората с най-тежка форма. " До предходната година бяха към 700 души на 140 хиляди пациенти с псориазис ", посочи доктор Богданов. Той бе безапелационен, че не може касата по административни аргументи да дефинира метода на лекуване на пациентите с псориазис.

Ива Димова добави, че в случай че експерт изпише биологична терапия още в самото начало на лекуването, то сумата, която пациентът би трябвало да заплати, варира сред 3000 и 9000 лв. на курс. Ако пък пациентът е задоволително висок и наедрял - над 100 кг, то сумата за биологичното лекуване на курс ще коства 20 000 лв..

Друг проблем в България е неналичието на настоящ указател на хората с псориазис.

" Ние действително не знаем каква е обстановката с нашите пациенти, нито знаем какви са им най-честите съпътстващи болести, нито знаем каква е успеваемостта на лекуването, което употребяват ", уточни доктор Богданов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР