Българин остави забележителна следа в музикалната и телевизионната индустрия на

...
Българин остави забележителна следа в музикалната и телевизионната индустрия на
Коментари Харесай

Българинът, който стана радиомагнат в Канада

Българин остави забележителна диря в музикалната и телевизионната промишленост на Канада. Васил Еванов, или Бил, както го наричали всички, съумява самичък да извърви пътя от наследник на не изключително заможни български имигранти до радиомагнат от тази страна на Океана. При гибелта си през 2020 година Бил Еванов е един от най-влиятелните хора в сферата си.

Когато започва през 80-те години на предишния век, българинът дълго се бори, преди да успее да се вмъкне в радиосредите. След поредност затворени порти се появява човек, който

го вкарва в играта

пионерът Джони Лобарди, началник на тогавашната мулти-култи станция Chin Radio. След единствено 18 месеца Еванов съумява да се потвърди изрично – като оглавява звеното за продажби.

През 1984 година Еванов към този момент напредва в огромната игра като основава лична радиокомпания, която държи първо три радиочестоти в Торонто. За 6 месеца българинът съумява да прибави към активите си общо 11 радиостанции в Канада.

Сградата на едно от радиата на Evanov Radio Group. Сн.: evanov.ca

Тридесет и шест години по-късно той остава едноличен притежател на 19 станции, а за него работят стотици хора. Прочува се като човек с необикновено възприятие за комизъм, с отдаденост в работата. Той е и образец за дисциплинираност и същинска пристрастеност към радиото.

Ето какво написа във визитката му на уеб страницата на неговата компания.

„ В ера, в която самостоятелната благосъстоятелност на радиото фрапантно е намаляла заради консолидирането на огромни корпоративни мулти-верижни радио- и телевизионни оператори, той към момента се отклонява от наклонността. Едно е да управлявате радиостанции, друго е да постигнете извънредно огромен триумф, изключително на огромните пазари, където конкуренцията е убийствена “, написа в страницата му.

В момента на гибелта му империя „ Еванов Комюникейшънс “

ръководи 19 радиостанции

в страната. Сред многочислените достижения на Бил, които му отреждат място до най-влиятелните медийни магнати в канадската музикална и телевизионна промишленост, е основаването на няколко невиждани до тогава радиоформата. Това са The Evanov CHR/dance формат, The Jewel“s light AC (излъчван в 8 радиостанции в цялата страна), първата в света радиостанция на ЛГБТ и Toronto`s Proud FM, която започва през 2007.

Васил Еванов Сн.: evanov.ca

През 2020 година активите на компанията включват също радиостанции, които излъчват на над 40 езика. Сред тях са християнска, френска, кънтри станции и доста други.

Еванов бе завещан от сина си Пол, който е изпълнителен шеф на компанията, и щерка му Кристина Еванов, шеф на специфичните планове на компанията. Двамата не престават да развиват империята.

„ Той беше пионер, фешън дизайнер и най-неуморно работещият човек в шоубизнеса! Това не беше работа oт 9 до 5 за Бил. Това беше неговото хранене и сън, радиото бе животът му! Той постоянно беше първият човек, който идваше на работа, и последният, който си тръгваше. Работеше и през почивните дни “, спомня си за него дългогодишният му другар и сътрудник Тони Монако.

За Бил Еванов си спомнят и като за индивида, който е сложил нови актьори най-отпред на сцената. „ Толкова сме признателни за неговата непоколебима поддръжка “, споделиха преди години от канадския лейбъл Roar Records.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР