Българин, който беше арестуван през декември от полицията в Северна

...
Българин, който беше арестуван през декември от полицията в Северна
Коментари Харесай

Гръцки съд пусна под гаранция българин, обвинен от САЩ, че е изпращал чипове в Русия

Българин, който беше задържан през декември от полицията в Северна Гърция след издадена американска заповед за неговия арест, беше освободен под гаранция, докато съдът взема решение дали да разреши да бъде екстрадиран. Към него са повдигнати обвинявания, че е изпращал чувствителна електроника в Русия, предаде Дарик с позоваване на Ройтерс. Източникът на информацията е държавен чиновник.

Гръцкият съд през тази седмица отсрочи съвещанието за разглеждане на настояването от страна на Съединени американски щати за екстрадиция на 49-годишния обвиняем Милан Димитров и реши да го пусне под гаранция от 5000 евро - при изискване че той няма да напусне страната и постоянно ще се явява в полицейско ръководство, заяви организация АНА-МПА.

Правителственият чиновник съобщи, че обвиненият е бил освободен през днешния ден.

Димитров и татко му са упрекнати, че са се сдобили с устойчиви на радиация чипове от компания в Тексас и са ги изпратили в Русия през България. И двамата са упрекнати в нарушения на разпоредбите за надзор върху износа и пране на пари.

Милан е упрекнат и че е подал погрешна информация на чиновник на американското държавно управление. Той отрича да е направил нещо неправилно. Неговата съпруга Мариана Гаргова сподели пред Ройтерс, че той е бил задържан от гръцката полиция на 6 декември на граничен пункт, до момента в който се прибирал към България. Тя сподели още и че е била разпитана от полицията в България същия ден.  " Не се тормозя, тъй като сме чисти ", съобщи Гаргова.

Чиповете, които са особено направени, с цел да са устойчиви на въздействието на радиация и рискови температури, са сериозно значими съставни елементи в производството на ракети и военни спътници, показва Ройтерс. Официални представители от Съединени американски щати във Вашингтон или Атина към този момент не са дали отговор на запитванията за коментар.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР