Българи впечатлиха света с мобилна къща Вая“, която представиха на

...
Българи впечатлиха света с мобилна къща Вая“, която представиха на
Коментари Харесай

Варненец измисли уникална каравана, планира да я превърне в плаваща къща

Българи впечатлиха света с мобилна къща " Вая “, която показаха на изложението Caravan Salon в немския град Дюселдорф. Проектът е сбъднат от варненеца Камен Станков и екипа му.

Кръстник на къщата е Свилен Гамолов, а за чудесния и съвременен дизайн му лишило 24 часа. Името на плана е на живописната река Вая в предпазената околност " Иракли “ и плаж " Вая “, тъй като този артикул е български и е обвързван с чистата и зелена природа.

Вая е синоним и на нещо ужасно в разнообразни езици – в испанския е уау (еха), а в индийския думата е обвързвана с положителна сила.

Инициаторът за основаването на плана Камен Станков показа пред Bgtourism.bg, че още като дребен е заобичал разходките и ваканциите навън. Културата да почива измежду природата е била основана от родителите му, откакто през по-голямата част от лятото фамилията дружно прекарвало почивките си под звездите – на палатки, в бунгала или каравани. Близо до Варна са и местностите Паша дере, Фичоза и Шкорпиловци, където всекидневно Станков почивал.

Той е приключил междинното си обучение в морската ни столица със компетентност " Маркетинг и мениджмънт “, а по-късно получава и тапия за " Микроелектроника “ към Техническия университет във Варна. От дете обича да се занимава с конструиране и да основава с ръцете си красиви предмети. Хобито трансформира в специалност. Днес първата му активност е обвързвана с мебелно произвеждане – с вкарване на новаторски материали и персонални разработки, които са по-различни и ексцентрични от тези, които са на пазара за всеобща приложимост. Втората активност е интериор и екстериор, обвързван с изработката на комплицирани модели от стъклопласт и други полиоретани. Именно комбинацията от двете действия е спомогнала мобилната къща да се роди под покрива, под който Станков и компания работят.

Преди близо две години и половина се е родила концепцията му за изработката на плана, която идва след бунгало на морето. Имали го в продължение на 6 години и е трябвало да бъде преместено с прелестната веранда към него. В 4 часа една заран му хрумва, че по модела на кибритената кутийка жилищната част може да се " извади “ и да се образува обширна веранда. Екипът стартира да опитва и след 6-месечен труд и проби стига до основаването на комплициран механизъм за задвижване.

Мобилната къща тежи 3 400 кг (Под 3500 кг. е тежестта, с цел да може да се записва за придвижване по пътищата за тази категория). “Вая " е близо 38 квадрата в разтеглено положение – с веранда, на която има изнесена кухня, външен тв приемник и място за отдих, във вътрешната част има – спалня, кухня, wc, баня, хол, дрешник и вътрешен тв. С тентата, която е 6/3 метра, общата повърхност става 56 квадрата. На ревюто в Дюселдорф българите са получили скъп съвет по какъв начин могат да смъкват още 200 кг от тежестта на караваната, както и доста забавни хрумвания от вложители и консуматори, с които да усъвършенстват плана си.

" Имаше инвеститорски интерес и към момента се търсят и други вложители, с цел да се стигне до оптималното решение за серийно произвеждане. Целта ни е да реализираме по-голяма численост като продуктивност, с цел да може и цената да стане по-достъпна “, показа Станков.

Той призна, че още първоначално са почувствали, че точно Дюселдорф е мястото, където да показват продукта си, а за задачата са получили и поддръжка от Българо-немската промишлена палата. Така Вая се наредила паралелно до огромните международни колоси в промишлеността.

Интересът към плана на българите в немския град е бил голям, а по време на ревюто къщата е била прегледана от близо 20 000 души. Участниците са били очаровани поради дизайна и от кухнята навън с тв. 80% от аудиторията е била главно от Германия, само че е имало и доста холандци, белгийци, италианци, поляци, американци и австралийци, които са се докоснали до неповторимия план.

" Измислили сме идея по какъв начин " Вая “ да стане плаваща къща. Това ще бъде нов план, който също чакаме да впечатли света и да бъде нещо невиждано до момента. За изработката му ще бъдат нужни две години “, добави Станков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР