Балерини от парижката Гранд опера“ танцуваха в навечерието на Коледа

...
Балерини от парижката Гранд опера“ танцуваха в навечерието на Коледа
Коментари Харесай

Парижки балерини танцуваха на студа срещу пенсионната реформа

Балерини от парижката „ Гранд опера “ танцуваха в навечерието на Коледа гратис навън в символ на митинг против пенсионната промяна, налагана от президента Еманюел Макрон, заяви в. „ Монд “. 40 балерини извършиха на студа пред операта част от балета „ Лебедово езеро “ на Пьотр Илич Чайковски, а на фасадата на постройката бяха опънати плакати с надписи „ Парижката опера стачкува “ и „ Културата е в заплаха “.

Балерините избраха четвъртото деяние от един от най-сложните балетни спектакли, което извършиха на студения мрамор, означи вестникът.

По думите на 23-годишната участничка в спонтанния театър Елоиз Жокевил от пенсионната промяна ще пострада цялата натрупа на Парижката опера. В момента за артистите работи необикновен пенсионен режим, който им разрешава да изоставен сцената на 42 години и да получават 1000 евро месечна пенсия. Той регистрира покачвания риск от контузии на танцьорите и усложнението да продължат да работят след навършване на 40 години.

Певците от операта излизат в пенсия на 50 години. Другите балетни трупи във Франция нямат такава привилегия и работят на срочни контракти до навършване на общата пенсионна възраст от 62 години.

„ Влязох в балетната школа на 8 години, напуснах фамилията си и се отдадох на образованието. След пет часа танци дневно доста от нас стартират да страдат на 17-18 години от хронични контузии, възпаления на сухожилията, отмалялост, болки в колената. Голяма част даже не приключват приблизително обучение ", споделя Елоиз Жокевил.

Представителят на пенсионния фонд на операта балетистът Александър Карниато, на който остава година до пенсиониране, съобщи, че не трябва да се принуждават балерините да танцуват до 64 години. „ От 8-годишни ни внушават, че имаме почетна задача и че като танцуваме за Парижката опера, представяме цяла Франция “, сподели той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР