Балът. Всички са цветни и различни, а всяка майка вярва,

...
Балът. Всички са цветни и различни, а всяка майка вярва,
Коментари Харесай

Кои са основните типажи на абитуриентския бал

Балът. Всички са цветни и разнообразни, а всяка майка има вяра, че нейното е най-хубаво. Големи суми пари се изливат обилно, с цел да може детето да е най-най, а надпреварата по триумфи занапред стартира и ще се разпростира десетилетия напред. Като гледаш насладата в очите на зрелостниците им се ще да им кажеш, че това, което ги чака, по никакъв начин не заслужава празнуване. А може би най-хубавите години към този момент са минали. Броящите до дванайсет обаче не са чак толкоз неповторими, че да не може 10-те най-популярни типа зрелостници да се групират по отличителни белези. Ето кои са главните типажи.

1. Чалга дивата

 Ще я познаеш по това, че тя няма да те познае. Нарцисизмът й е блъснал високи равнища и всичко с изключение на личната й същина се слива в мъгла. Кичът на чалга дивата е поразителен - токчетата са докарали стъпалото до изтезанието на балерина, роклята е гола начело, откъм гърба, отляво и отдясно, блестят всевъзможни златни неща, а гримът напълно е заместил лицето - това е напълно ново създание! Културните й натрупвания са колаж от няколко хитови клипа на " Пайнер ", а животът, съгласно тази мацка, е едно непрекъснато периодично повтаряне сред занимателно кафенце със занимателна дискотечка. Вчера е шернала статус " Не е значимо какво приказват зад тила ти, значимото е като обърнеш да млъкнат ", а още няколко такива лексиконни изречения изчерпват персоналната й философия. На матурата не се е справила добре, само че тя от дълго време не се интересува от образованието - бял мерцедес я чака в живота! На балът ще постави всички в дребния си джоб - последните три години не е излизала от дискотеката въобще. Прогнозата обаче не е добра: на 22 е доста евентуално към този момент да наподобява прецъфтяла и от тогавашната й популярност на " крепко парче " да не е останало нищо. Възможно е да ти продаде сандвичи от клекшоп. Жалко - всред многото си грехове поп-фолкът е рисков най-много поради това, че може да те деформира в най-ранна възраст.

2. Синчето на мама и тати

 Март месец той беше в Италия, с цел да си купи костюм и обувки. 10 софийски мола не му стигнаха на това момче! Както и 15 000 евро - оказаха се незадоволително и се наложи мама и тати малко да понадуят цената. За него в столицата към този момент е подготвен тристаен апартамент, където да прекара студентските си години на необятно и първокласно. А персоналният му автомобил е непристойно безценен за място, в което към момента живеят младежи, които карат с по 300 лева на месец. Синчето на мама и тати ще пръсне толкоз пари по бала, колкото ти не си виждал през последните няколко години. Десет години по-късно той ще е същият инфантил, единствено че с още по-скъпи потребности, които родителите му ще задоволяват. Прогнозата е да стартира работа на 26 и на 27 към този момент да се е издигнал - несъмнено, с връзки.

3. Кандидат-емигрантът

 В девети клас той към този момент знае три езика, а след последното прекрачване на учебния предел следва друго - на Терминал 2. Ученикът кандидат-емигрант е или необикновено проникновен, проумял какво желае от напълно дребен, или родители, учители, общество са му втълпили, че щом си младеж безусловно би трябвало да емигрираш, тъй като тук остават единствено неудачниците. Това е зрелостник, който ще остане настрана от цялата лудница към българското кандидатстване, тъй като по това време на годината към този момент е признат в чужбина и може просто да се любува на лятото. След време от възможното му завръщане и хилядите като него ще зависят доста неща в България, само че познайте дали ще го направи - още от възпитаник е схванал къде е по-добре. Няма по какъв начин: сбогувай се с кандидат-емигранта и го запомни като добре момче. Ще го виждаш рядко и единствено лятото, до момента в който към момента се прибира. Разчитай на скайпа.

4. Тази, която " нищо не знае "

 Това е абитуриентка, която е непрекъснато обезпокоена, че нищо не знае и ще се провали на изпитите. На лицето й се чете боязън, а от време на време издайнически пуска актьорски сълзи. Всъщност тя върви на частни уроци от 9-ти клас и е запаметила 12 тематики по литература дълги от по 20 страници. Само след седмици победоносно ще шества на кандидат-студентските изпити. На специфичната вечер ще я познаеш по това, че няма да се раздаде изключително и ще си тръгне най-късно в два часа - трябват и свежи сили за учене на идващия ден.

5. Пълният непукист

 На този зрелостник въобще не му пука за бала. През всичките пет години в учебно заведение е бил общителен, само че и напълно затворен в себе си. Ходил е нон стоп със слушалки в ушите, не е киснел по кафенца-мафенца, а ти въобще не си схванал какви му се въртят в главата. На бала цялостният непукист идва с дънки, ръце в джобовете и бледа тениска. Напълно безразличен към всички останали. Хладнокръвието му не го напуща, даже когато в близост съучениците броят с крясъци до 12 - той няма да се включи, в случай че ще да му опрат револвер до слепоочието. Целият му жанр го е одумал за това, че даже не си е взел костюм - " по какъв начин може бе, мамо, да идеш хептен без нищо, какво ще кажат другите! " Другите? Другите нямат значение - те са конформисти и такива ще си останат - по този начин разсъждава цялостният непукист. Нищо не може да разбие непроницаемата му бариера. Впрочем, има за какво. След няколко години ще е IT експерт, който ще удари всички в земята. Но даже тогава няма да се възгордее и отново ще продължи тихия си маршрут през живота с безконечната полуусмивка. Абе... чудноват човек!

6. Геният

 Той разруши всички олимпиади четири години подред. Още не е пълновръстен, а може у дома да си отдели витрина с награди и дипломи. Справя се с философия и физика с идентичен триумф и всичко му се отдава толкоз добре, че след това ще би трябвало да минат години, с цел да излекуваш комплексите си от времето, прекарано с него. Геният прекарва балната си вечер по този начин както един победител чества триумфа си след дълго стълкновение на бойното поле. Чака го ужасно бъдеще в най-малко три области! Единственият проблем на този зрелостник е, че ще го одобряват всички специалности във всички университети и най-после той ще избере " право ". Прекалено многото пътеки, отворени пред него, са нещото, което го обърква. Той има бързо засищаща се просветеност и не се знае дали ще си откри мястото. Прекалено интелигентен е, с цел да се гмурне в една специалност и да си копае тунелчето в нея цялостен живот.

7. Екстравагантният

 Помните по какъв начин в " Момчето си отива " Ран отиде на бала с каручка. Винаги има един изключително изобретателен зрелостник, който ще измисли нещо от този вид. Като да вземем за пример това момче, което преди години пристигна с кръстосани крайници на летящо чердже, носено от четирима правилни пажове. При този тип зрелостник нещата постоянно се движат по тъничък лед - линията сред автентично и безумно е тънка и алена. Ще го познаете я по трабанта, я по трактора, я по каубойския костюм, който е поставил.

8. Онзи, който се напива до гибел

 Той просто го е решил - на бала ще се напие като животно. Някъде към 23.00 часа погледът му стартира да се премрежва, а издайнически червени жилки прорязват бялото на окото му. Движенията се забавят и стартира да прегръща класната, или още по-лошо - класния. Танцуването му наподобява на походката на водолаз в деяние, а последователно го обгръща мощна миризма на джибри. Обикновено вкарва и малко трева за отскок, а в случай че има нещо по-силно, то влиза в приложимост безусловно. Накрая е ясно - за един миг ще изчезне и ще го завариш по какъв начин повръща в парка, облегнат на най-хубавия си другар. Проваля бала си с гръм и тропот и след това нищо не помни. По-добре...

9. Женената

 Наоколо единствено келеши, а една от абитуриентките, макар, че е на 18, към този момент е съвсем женена. Ще кандидатства, въпреки да не й се занимава изключително - след няколко месеца ще е първата от класа, която е бременна. Приятелят й е съществено момче и в този момент е при нея, а двамата гледат напред в бъдещето. Ти безусловно няма да разбираш - по какъв начин е допустимо да се напиваш като животно в Студентски град, а тя да ражда? След време пък може и да проумееш, че таман ти си правил нелепости, а не тя. Но в този момент няма какво да мислим за бъдещето - на бала тя е спокойна, уверена и вглъбена в ранните фамилни усеща, които са я обладали. Ти има да растеш още доста, до момента в който стигнеш до там. Ако стигнеш.

10. Пълният средняк

 Ето те и теб - общоприетият зрелостник. Чат-пат се справяш с литературата, почти с математиката, на места с британския и си на онче-бонче с историята. Костюмът/роклята ти са хубави, без да са нещо особено. Никога не си бил първенец, само че и в никакъв случай не си стигал до дъното. Останалите 9 типажа те учудват и от време на време се обвиняваш, че не си като тях. Недей. Тепърва ще има да се развиваш, променяш, напредваш, печелиш и губиш. Ранно насочените постоянно са такива не поради друго, а от доверчивост, а и даже известна дребнавост. Хайде в този момент, не може на 18 да знаеш какво искаш. Дори да не си решил да ставаш банкер още от 9-ти клас не е проблем, в действителност. Всичко ще пристигна с времето си. А в този момент се забавлявай.

Инфо: www.standartnews.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР