Бълария на челно място в Европа по лоши кредити. Това

...
Бълария на челно място в Европа по лоши кредити. Това
Коментари Харесай

България е пета в Европа по лоши заеми


Бълария на челно място в Европа по неприятни заеми. Това демонстрира работен отчет на Европейската комисия. Само необслужваните потребителски заеми са за над 800 милиона лв., към края на 2017 година Към тази сума, би трябвало да прибавим и 1 милиарда лв. необслужвани ипотеки. Къде сме на картата на Европа?

Средно неприятните кредите на Стария континент се движат към 4%, у нас статистиката демонстрира три пъти повече. За да не се стига до задънена улица, финсистите имат едно "златно предписание "- правете каквото желаете, теглете колкото желаете, само че месечните ви отговорности не трябва да надвишават 40% от чистия приход. Тоест, в случай че вземем за образец междинната работна заплата - 1064 лева, т.е. вноската към банката не трябва да е по-висока от 333 лева

„ Винаги да се оставя буфер. Размерът на всички отговорности за заеми, лизинги да не надвишава 40% от чистия приход. Това е оптимално допустимата горна граница на задлъжнялост”, разяснява Десислава Николова, финансов анализатор.

По данни на Европейската комисия, към 12 на 100 от всички заеми у нас попадат в графата - неприятни или необслужвани.

Подобряват се данните през 2017 година неприятните потребителски заеми са намалели с 13 %. Така към края на декември отговорности са към 800 млн. лева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР