Баку. България разполага с изключителното предимство, че през региона на

...
Баку. България разполага с изключителното предимство, че през региона на
Коментари Харесай

Министър Теменужка Петкова: Южният газов коридор укрепва енергийната сигурност на България, региона и ЕС

Баку. България разполага с изключителното преимущество, че през района на Югоизточна Европа минава Южният газов кулоар – четвъртият кулоар за газови доставки за Европа. Той укрепва енергийната сигурност освен на нашата страна, а и на целия Европейски съюз. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред участниците в петото съвещание на Консултативния съвет за Южния газов кулоар, което се организира в гр. Баку, Азербайджан, оповестиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката .
В изявлението си по време на форума енергийният министър подчертава върху напъните на българското държавно управление за създаване на изчезналата инфраструктура и довеждане докрай на междусистемната съгласуваност в района като основно изискване за гарантиране на енергийната сигурност.
По думите ѝ с голямо геостратегическо значение за диверсификацията на газовите доставки е построяването на интерконектора Гърция – България – основно звено от Южния газов кулоар и от взаимната самодейност на Гърция, България, Румъния и Унгария за създаване на Вертикалния газов кулоар за доставки от юг към север. Петкова осведоми участниците във форума, че държавното управление възнамерява същинските строителни работи по плана да стартират в средата на тази година и да приключат през 2020 година в синергия с пуска на газопровода ТАР. " Оценка за значимостта на плана бе направена и от страна на Сандра Удкирк – заместител - асистент секретар в Бюрото за интернационално енергийни въпроси към Държавния департамент на Съединени американски щати: Бъдещото довеждане докрай на междусистемната връзка с Гърция ще е исторически миг за целия Европейски съюз ", сподели тя пред участниците във форума.
" Интерконекторът Гърция - България се осъществя в синергия и с други бъдещи планове в района, в това число терминала за полутечен природен газ при Александруполис ", акцентира енергийният министър и добави, че България ще взе участие посредством „ Булгартрансгаз “ като акционер в неговото създаване. Така ще можем да си осигурим доставки и от по-далечни дестинации, в това число и от Съединени американски щати.
Теменужка Петкова срещна участниците в срещата и с концепцията за създаване на газов хъб в страната, която е в цялостен синхрон с плановете за развиване на Южния газов кулоар. " Тази идея се осъществя в подтекста на европейските цели за създаване на взаимосвързан и обединен общоевропейски газов пазар ", акцентира енергийният министър.
" България е неразделна част от Южния газов кулоар и ще продължи предпочитано да работи по газовите планове, които обезпечават действителна диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ ", увери Петкова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР