Бактериите са изключително важни за нашата кожа – ако са

...
Бактериите са изключително важни за нашата кожа – ако са
Коментари Харесай

Кожата – развъдник на бактерии

Бактериите са извънредно значими за нашата кожа – в случай че са верните, несъмнено

Човешката кожа гъмжи от бактерии – и това е добре, тъй като хубавичко кожна флора защищава от многочислени заболявания и се грижи за ослепителен загар. Според най-новите проучвания даже кожни премеждия като невродермит се повлияват удобно от бактериите.

Химикът Дейвид Уитлок е създал продукта за кожа Mother Dirt (в дословен превод „ Майка Мръсотия “). Той съдържа примес от живи микроорганизми, които произлизат от краварници, кокошарници и свинарници, твърди откривателят, написа.

Ученият твърди, че не се е къпал от 12 години, като вместо това се е пръскал два пъти на ден с коктейла от бактерии. Но все пак не се вмирисвал, тъй като бактериите прогонват микробите, виновни за телесните тайни. Темата за козметиката на бактериална основа наелектризира целия отрасъл, тъй като в това време се знае, че здравословната грижа за кожата включва стимулиране на бактериалната флора. Все отново се изисква революционно мислене, с цел да приемеш козметични артикули, с които да впръскаш или втриеш в кожата си бактерии. Свикнали сме да съблюдаваме допустимо най-строга хигиена, когато се отнася за грижата за кожата. И е разбираемо, че измежду потребителите настъпва прочут ужас, когато внезапно стартират да им популяризират бактерии!

Но бактериите са извънредно значими за нашата кожа – в случай че са верните, несъмнено. Външната ни обвивка разполага с скъпа и богата на типове екосистема, в която живеят минимум 10 милиарда микроорганизъма. Тя е благонадежден щит против микробите, който обаче може да бъде продънен с помощта на всекидневните ни ритуали, свързани с миене и къпане. Според специалистите водната бликам на душа е в положение да унищожи една трета от бактериите, от което страда и по този начин наречената „ киселинна тога “. Наистина бактериите, които се крият в космените фоликули и гънките на кожата, възвръщат защитния ѝ пласт в границите на няколко часа, само че прибави ли се благоуханната пяна на шампоана, или вземаме ли душ повече от два пъти на ден, броят на изтребените бактерии се усилва неведнъж.

Бактерийният пласт най-вероятно ни защищава и от хронични кожни заболявания. Има от ден на ден доказателства, че при псориазис, акне или розацея салдото му е нарушен. Показателен е казусът с невродермита. Кожата на пациенти, наранени от екзема, е обитаема от различен тип бактерии от хубавичко. Когато кожата сърби, лющи се и сълзи, най-често е намесена бактерията Staphylococcus aureus.

За лекуване нормално се употребяват антибиотици или дезинфектанти. Но по този начин нерядко се поставя началото на обаян кръг, тъй като антибиотиците фактически понижават (временно!) броя на нездравословните бактерии, само че дружно с тях - и на потребните, нужни за трайното усъвършенстване на засегнатата от невродермита кожа. Ето за какво специалистите последователно узряха за концепцията, че вместо да убиват бактериите, положителни и неприятни, по-ефикасно би било да подтикват удобните бактерии и по този начин да защищават кожата от инфекции и възпаления.

Едно напълно ново проучване от май 2018 година дава окуражаващи резултати в тази тенденция. Американският академик Ян Милс провел следния опит: пренесъл бактерията Roseomonas mucosa, присъща за хубавичко кожа, върху кожата на 10 пациенти с екзема. За задачата те трябвало да пръскат болните места два пъти на ден с бактерията. След шест седмици положението на шест от подопитните лица доста се подобрило. Още един забавен извод от проучването на Майлс е, че някои химични субстанции, по този начин наречените парабени, необятно употребявани в овлажняващи кремове и други артикули за грижа за кожата, потискат растежа на потребната бактерия Roseomonas mucosa. Според учените това значи, че сходни козметични средства могат да попречват образуването на естествена отбрана на кожата от екземи.

Лечението на кожни заболявания благодарение на бактерии е новата „ гореща “ тематика на проучванията и по всичко проличава, че предлага ефикасна и лишена от странични феномени терапия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР