Бактериалният менингит е доста тежка инфекция и може да протече

...
Бактериалният менингит е доста тежка инфекция и може да протече
Коментари Харесай

Христина Бацелова: Менингитът обикновено се разпространява в организирани колективи

Бактериалният менингит е много тежка зараза и може да протече под разнообразни форми. Това съобщи в „ Тази заран " епидемиологът доктор Христина Бацелова от пловдивската болница „ Св. Георги ". По думите ѝ най-големият проблем са безсимптомните заразоносители. Тя изясни, че на 1 болен се падат към 2000 здрави заразоносители. След преболедуване също може да има интервал, в който се отделя бактерията и може да я популяризират. Риск съставлява за кърмачетата, децата сред 1 и 7 година Обикновено се популяризира в проведени колективи, добави тя.

При възрастните постоянно болестта минава безсимптомно. При децата обаче може да се стигне и до летален излаз. Д-р Бацелова уточни, че признаците са нараснала температура, главоболие, болки в крайниците, раздразнение от светлина. Инкубационният интервал е сред 2 и 10 дни. Предава се по въздушно-капков път.

Тази зараза не е прекомерно заразна. Ако я съпоставяме с варицелата, там имаме над 95% контагиозен показател, а тук той е доста дребен - към %. Трябва да се тестват контактните на позитивни случаи, съобщи лекарят. Епидемиологът посочи, че бактериалният менингит се лекува с антибиотици, в някои случаи обаче те не оказват помощ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР