Бахрейн получи дългоочакваната финансова помощ от 10 млрд. долара от

...
Бахрейн получи дългоочакваната финансова помощ от 10 млрд. долара от
Коментари Харесай

Най-малката страна в Близкия изток се спаси от фалит с $10 милиарда от съседите си

Бахрейн получи дълго чаканата финансова помощ от 10 милиарда $ от съседите си от Персийския залив, с които кралството да се избави от влошаващата се фискална рецесия, заяви Reuters.

С парите, получени от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт, ще се финансират редица промени и ограничения за понижаване на разноските, целящи да обезпечат спестявания от 800 млн. бахрейнски динара (2.1 милиарда долара) годишно и да балансират бюджета до 2022 година Манама възнамерява бюджетен недостиг от 3.5 милиарда $ за 2018 година

" Днешното известие показва нашия ангажимент да сложим финансите на държавното управление на постоянна и устойчива основа ", сподели в изказване ръководителят на министерската комисия по финансовите въпроси Халед бин Абдула Ал Халифа.

Програмата за фискалния баланс и помощта от съседите ще разрешат " бърза и постижима консолидационна стратегия, която да балансира фискалната резистентност с непрекъснатия стопански напредък ", сподели Ал Халифа.

 Бахрейн натрупва дълг, надхвърлящ БВП-то му
Най-малката страна от Близкия изток натрупва дълг, който надвишава производството й

Държавата се надява петролът да нарастне до $100 за барел

Бахрейн, ударен тежко от по-ниските цени на петрола от 2014 година насам, покачва дълга си и се бори да ограничи разноските си. Бюджетният недостиг на кралството набъбна до 3 милиарда $ тази година и тласна дребната страна към ръба, поради наближаващия падеж на заплащанията по облигациите.

Съседите на Бахрейн се съгласиха да обезпечат нужните финансовите средства, като се имат поради историческите безредици в страната. Шиитското болшинство провежда митинги на ниско равнище против сунитските си владетели след антиправителствените митинги, които превзеха района през 2011 година

Бахрейн забрани на членовете на разпуснатите опозиционни партии да вземат участие на идните парламентарни избори на 24 ноември.

Страната към този момент бе избавена от съседите си през 2011 година с пакет от помощи за 10 милиарда $, откакто потуши продемократичното въстание, ръководено от шиити, провокирано от Арабската пролет.

 Бахрейн откри най-голямото си петролно находище от 90 години
Един от най-малките производители на нефт откри най-голямото си находище от 90 години

Страната се пробва да усили добива си

Този пакет за разноските, в това число плановете за финансиране на инфраструктурни планове, оказа помощ за възобновяването на икономическия напредък в Бахрейн, който доближи 3.8% през 2017 година и се чака да бъде 3.2% тази година, съгласно Международния валутен фонд.

Дългът въпреки всичко се насочва към 100% от брутния вътрешен артикул, отслабвайки валутата и увеличавайки разноските за обезпечаване против дълга. Всяко несъблюдение може да провокира разпространяване на болестта измежду районните дългови пазари и валути.

МВФ прикани за наложително даване на " благонадежден пакет от политики " за фискални промени за увеличение на приходите и понижаване на разноските, като в същото време се пазят най-уязвимите публични групи.

Новата " стратегия за фискален баланс " на Бахрейн включва понижаване на обществените разноски, скица за поощряване на ранното пенсиониране на държавните чиновници, въвеждане на промени в салдото на бюджета на компаниите за комунални услуги, пренасочване на държавните парични дотации към " отговарящи на изискванията жители ", повишение на оперативната успеваемост и увеличение на приходите, които не идват от нефт.

 Как Бахрейн може да се трансформира в Хонконг на Близкия изток
Малкият остров, който може да се трансформира в Хонконг на Близкия изток

Островната страна е в идеална позиция да изнася за целия район

Ще бъдат основани нови звена за наблюдаване на разноските, в това число вътрешен одит и централен отдел за публични поръчки в границите на министерството на финансите, както и работа за ръководство на дълга.

Новите ограничения ще се основават на предходни старания за консолидация, които са осъществили спестявания от 855 млн. бахрейнски динара сред 2015 и 2017 година

Докато Бахрейн усилва цените на горивата и електрическата енергия, темпът на промените изостава от някои от съседите му, защото държавното управление се тормози от възходящата възмущение измежду популацията.

Трите страни от Персийския залив също разшириха пакета от помощи за 2.5 милиарда $ за Йордания, в опит да поддържат финансите на държавното управление, което се изправи пред протест, провокиран от ограниченията за строги икономии.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР