Бахрейн казва, че 2 войници са убити при нападение с дрон на Хуси на саудитско-йеменската граница

...
Военното командване на Бахрейн обвини йеменските бойци Хуси в убийството
Коментари Харесай

Военното командване на Бахрейн обвини йеменските бойци Хуси в убийството на двама бахрейнски войници при нападение с дрон на южната граница на Саудитска Арабия с Йемен.

Редица бахрейнски войници също бяха ранени при нападението, се казва в изявление на военните на Бахрейн, разпространено от официалната информационна агенция на Бахрейн в понеделник. Точният брой на ранените войници не беше оповестен.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента. Хусите напускат Саудитска Арабия след преговори за потенциално споразумение за прекратяване на огъня в ЙеменЙеменските хуси се отправя към Рияд за преговори за прекратяване на огъня със Саудитска АрабияСнимки: Старият град на Сана се тресе от войната в ЙеменСаудитска Арабия отхвърля обвиненията за убийството на етиопци на границата с Йеменкрай на списъка

„Тази терористична атака беше извършена от хусите, които изпратиха самолети, насочени към позицията на бахрейнската охрана на южната граница на кралство Саудитска Арабия, въпреки спирането на военните операции между враждуващите страни в Йемен“, бахрейнецът се казва в военно изявление.

Островната държава Бахрейн е близък съюзник на Саудитска Арабия, която от няколко години е във война с присъединените към Иран бойци хуси в Йемен.

Хусите не признаха веднага, че са извършили атаката. Също така не се споменава атака срещу медиите и операции в социалните медии, управлявани от хусите, чиито преговарящи по-рано този месец проведоха разговори с представители на Саудитска Арабия за потенциално споразумение, проправящо пътя към края на конфликта в Йемен.

Не беше ясно дали атаката с дрон и убийството на бахрейнските войници ще провалят мирните преговори.

Ръководената от Саудитска Арабия коалиция предупреди бойците на хусите, че „такива повтарящи се враждебни и провокативни действия не са в съответствие с полаганите положителни усилия... за прекратяване на кризата и постигане на цялостно политическо решение“.

Коалицията заяви, че „си запазва правото да отговори в подходящото време и място“.


 

Набил Хури, бивш началник на мисията на Съединените щати в Йемен, каза пред Ал Джазира, че атаката изглежда е резултат от „нормално напрежение“ на фронтовата линия.

„Мисля, че освен ако няма някой, който се опитва да провокира нещо, това е инцидент, който ще отмине и няма да има много последствия“, каза Хури.

Международно признатото правителство на Йемен осъди атаката с дрон в понеделник.

Външният министър Ахмед бин Мубарак каза, че е разговарял по телефона с главния дипломат на Бахрейн Абдулатиф ал-Заяни, изразявайки своите съболезнования и солидарност с Бахрейн.

Хусите се бият срещу воден от Саудитска Арабия военен съюз от 2015 г. в конфликт, който уби стотици хиляди хора и остави 80 процента от населението на Йемен зависимо от хуманитарна помощ.

Войната в Йемен започна през 2014 г., когато хутите нахлуха от северната си крепост и превзеха столицата Сана, заедно с голяма част от северната част на страната. В отговор водена от Саудитска Арабия коалиция се намеси през 2015 г., за да се опита да възстанови на власт международно признатото правителство.


Боевете скоро се превърнаха в безизходна прокси война между Саудитска Арабия и Иран, причинявайки широко разпространен глад и мизерия в Йемен, който дори преди конфликта беше най-бедната страна в арабския свят.

Саудитска Арабия и Иран възстановиха дипломатическите отношения по-рано тази година в сделка, сключена с посредничеството на Китай, което допълнително засили надеждите за край на конфликта в Йемен. По-рано този месец Саудитска Арабия приветства делегация на хутите за мирни преговори, като каза, че преговорите са имали „положителни резултати“.

Посредниченото с посредничеството на ООН прекратяване на огъня вече беше спряло до голяма степен насилието и Йемен стана свидетел само на спорадични сблъсъци, откакто примирието изтече преди почти година. Но дипломати предупредиха, че ситуацията остава нестабилна.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР