Бъдещото правителство ще е по формулата 10-4-4-3. Всяка от четирите

...
Бъдещото правителство ще е по формулата 10-4-4-3. Всяка от четирите
Коментари Харесай

Местата са разпределени, първите задачи са ясни. Какво знаем за новото правителство

Бъдещото държавно управление ще е по формулата 10-4-4-3. Всяка от четирите политически сили ще носи отговорност за съответни сфери, само че "Продължаваме смяната " ще има свои представители на всички места.

Как ще наподобява „ началото на смяната “? Как ще се разпределят постовете в държавното управление? Какво ще създадат на първо време?

Това са три от най-важните въпроси, които българските жители си задават в последните седмици на договаряния сред политическите партии, които се чака да образуват идващото постоянно държавно управление в България.

Партията, която завоюва изборите - „ Продължаваме промяната “ (ПП), към този момент даде отговор на основни въпроси за структурата на Министерския съвет, за броя и типа на министерствата, както и за първите дейности на новия кабинет.

В неделя вечер „ Продължаваме промяната “ (ПП) изпрати и финалния вид на съдружното съглашение до партиите, с които водиха договаряния – Българска социалистическа партия, „ ИТН “ (ИТН) и „ Демократична България “ (ДБ). Свободна Европа видя плана, в който е разказано и разпределението на ресорите по партии.

В състава на новия кабинет ще влязат 21 министри, т.е. двама повече спрямо досегашния му състав . Те ще бъдат разпределени сред обособените партии в сходство с резултатите от изборите на 14 ноември.
Кой какво ще ръководи
Разпределението на министерските постове ще е по формулата 10-4-4-3. "Продължаваме смяната " ще има 10 министри, Българска социалистическа партия и "Има подобен народ " - по четирима, а "Демократична България - трима.

„ С почитание към гласоподавателите ние избрахме правилото на пропорция. Всяка една от партиите да бъде близо до гласовете си показана в обединението “, сподели в понеделник един от водачите на Политическа партия Кирил Петков .

Ще има общо четирима вицепремиери - двама от Политическа партия и по един от Българска социалистическа партия и Демократична България. Всеки министър самичък ще назначава своите заместници и всяка партия ще носи отговорност за съответния сектор. "Продължаваме смяната " обаче ще има по един собствен консултант в кабинета на всеки един от министрите.

Ето какво е разпределението на министерства по партии:

„ Продължаваме промяната “:
министър-председател;заместник министър-председател и министър на финансите;заместник министър-председател по дейно управление;министър на образованието и науката;министър на опазването на здравето ; министър на вътрешните работи;министър на отбраната;министър на превоза и съобщенията;министър на напредък и иновациите;министър на културата ;
„ Българска социалистическа партия за България “:
министър на труда и обществената политика;заместник министър-председател и министър на стопанската система и индустрията;министър на земеделието;министър на туризма;
„ ИТН “:
министър на енергетиката;министър на външните работи;министър на районното развиване и благоустройството ; министър на спорта;
„ Демократична България “:
министър на правосъдието;заместник министър-председател и министър на околната среда и водите;министър на електронното ръководство.
Все още не са оповестени хората, които ще заемат тези позиции. Спекулациите по медиите са разнообразни, само че за несъмнено можем да приемем единствено оповестеното от водачите на "Продължаваме смяната ". Досега Кирил Петков и Асен Василев неведнъж заявяваха, че ще бъдат надлежно министър-председател и министър на финансите в идващия кабинет. Те потвърдиха, че просветителният министър в служебното държавно управление Николай Денков е поканен да остане на поста си. Същото потвърдиха и за вътрешния министър Бойко Рашков . Остава непроменена позицията на Политическа партия, че за министър на превоза е поканен Николай Събев , създател на куриерската компания "Еконт ".
Кое е новото
Според черновата за съдружното съглашение Министерството на стопанската система ще бъде разграничено на две елементи. Едното ведомство ще бъде на „ стопанската система и промишлеността “, като в него ще попаднат държавните предприятия, които до момента бяха под шапката на икономическото министерство като (ДКК), само че също и военното дружество „ Терем “, което до момента беше в Министерството на защитата, както и „ Транспортно строителство и възобновяване “, което беше към транспортно министерство.

Второто „ парче “ от икономическото министерство ще се трансформира в министерство за „ напредък и нововъведения “. В него отиват редица структури като дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “,, Българската организация за вложения, „ София Тех Парк “ и други. Първото министерство ще е в квотата на Българска социалистическа партия, а второто - на "Продължаваме смяната ".

В съглашението е записано и закриването на „ Държавната петролна компания “, основана от държавното управление на ГЕРБ с концепцията да се построи.

Новa позиция, която до момента се съвместяваше от един от вицепремиерите, ще бъде тази на министър на електронното ръководство. Под негово ръководство ще попаднат обособени структури, които до момента бяха под шапката на други министерства като Държавна организация "Електронно ръководство " и държавната компания "Информационно обслужване ".

Редица от структурите, които до момента попадаха под контрола на Министерството на земеделието, храните и горите като и, ще преминат под шапката на Министерския съвет, т.е. на пряк надзор от премиера.

Разпределението на министерските постове ще е по формулата 10 – 4 – 4 – 3. Ще има общо четирима вицепремиери двама, от които ще бъдат от Политическа партия и по един от Българска социалистическа партия и Демократична България. Важна детайлност е, че всеки министър самичък ще назначава своите заместници и всяка партия ще носи отговорност за съответния сектор. Политическа партия ще има по един собствен консултант в кабинета на всеки един от министрите.
Как ще работи бъдещата коалиция
Коалиционното съглашение няма да бъде общо сред четирите партии, а ще се подписва сред мандатоносителя Политическа партия и останалите три партии поотделно. Текстовете на обособените съглашения обаче ще бъдат идентични.
Всяко предложение авансово ще бъде договаряно и в съгласие сред сътрудниците.
В съдружното съглашение има и за метода на работа на бъдещата управническа коалиция. Така да вземем за пример са контрактувани законодателните планове, които Министерският съвет ще внася в Народното събрание. Това ще се случва след съгласуваност и взаимно от обединението, а всяко предложение авансово ще бъде договаряно и в съгласие сред сътрудниците, с цел да може да дава отговор на правилата на подписаните съглашения.

Четирите партии са постигнали единодушие, че Министерския съвет ще утвърждава и всяко предложение за предопределение на ръководител на държавна организация, член на комисия, изпълнителен шеф на организация, началник на институциите, създавани от кабинета, прокуристи в обществени предприятия и краткотрайно изпълняващите длъжността членове на ръководството на обществените предприятия.
Кои са първите задания
В съдружното съглашение има записана и законодателна стратегия със периоди. Няколко от предложенията са маркирани с "незабавно ". На първо място е приемането на бюджета за 2021 година

Това има връзка с съответни поръчки на бъдещия финансов министър Асен Василев, които той към този момент направи пред медиите. Пред бТВ в неделя Василев сподели, че ще бъде сложена цел за на държавната администрация до края на 2022 година

Друга негова концепция е за повишение на оптималния застрахователен предел от 3000 на 3450 лева Съобщаването за тази вероятност още за 2022 година докара до остра реакция от IT бранша, който се чака да бъде най-сериозно обиден от решението. Солидарност с тях изрекоха от „ Демократична България “, които към този момент настояват, че ще са срещу сходно решение.

Друга "незабавна " задача е обвързвана с антикорупционната комисия КПКОНПИ. Структурата, ръководена от Сотир Цацаров, се чака да получи спомагателни функционалности като опция за следствие, както и посланичество във всяко от министерствата. Предвижда се също промяната на самия Цацаров от поста. "Незабавно " е планувано и закриването на профилираните съд и прокуратура и ограничение на пълномощията на основния прокурор.

Четирите политически сили ще одобряват декларация в Народното събрание, с която ще изискат оставката на основния прокурор Иван Гешев. След това предстоят промени в законите, които да отстранен неналичието на надзор за основния прокурор, както и правенето на план за смяна на конституцията.

Кирил Петков удостовери в неделя, че задачата е и персоналната промяна на основния прокурор Иван Гешев.

„ Искам основният прокурор да бъде заменен и прокуратура, която да работи по най-хубавия метод. Докато нямаме работеща основна прокуратура, не можем да хванем нито един апаш “, сподели Петков пр
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР