Бъдещият премиер Мария Габриел уплаши депутатите с визията си на

...
Бъдещият премиер Мария Габриел уплаши депутатите с визията си на
Коментари Харесай

Депутати шокирани от вида на бъдещия премиер: Мария Габриел се е стопила от стрес, едвам говори в НС

Бъдещият министър председател Мария Габриел уплаши депутатите с визията си на днешния парламентарен контол. Външната министърка е стопила най-малко 4-5 кг, наподобява изцедена от отмалялост и даже мъчно артикулираше, до момента в който отговаряше на въпросите по време на парламентарния надзор през днешния ден. Облечена в тъмни облекла и съвсем без капка грим, топ герберката изглеждаше като човек, дремнал 2-3 часа. 

„ Изглежда измъчена, уплашена и безпределно изтощена. ”, видяха народни представители от опозицията. Някои даже се питаха дали не кара вирусно заболяване на крайник, тъй като няма по какъв начин да си разреши да лежи у дома. 

Хора от групата на ГЕРБ споделиха, че Габриел е под необикновено напрежение поради ротацията през март, натиска върху нея за рокади на министри и това, че цялата отговорност ще легне на плещите й, макар сериозната поддръжка на премиера Николай Денков, с който се оказаха в много съразмерен тандем.



Естествено, до момента не й беше елементарно като външен министър, само че въпреки всичко други управляваха парада. Докато в този момент бъдещият министър председател е сред чука и наковалнята и в окото на бурята на борбата сред ПП-ДБ и ГЕРБ за състава на бъдещия кабинет. Отделно, някогашната еврощкомисарка е под непрекъснатия прицел и на журналистически въпроси кои министри ще бъдат заменени, което я изнервя в допълнение, защото ясни сделки за министреските кресла към момента няма.

Наред с тежките задължения по външната политика, която се трансформира в извънредно тежък сектор и подготовката за вдишване на кормилото на страната, Габриел има грижи и за 8-годишния си наследник Жан-Едуард.  

Нейни сътрудници настояват, че е привикнала на трудности и е търпелива и устойчива, само че даже с тия качества, чашата очевидно е преляла поради извънредно напрегнатата обстановка към промяната на властта. 

Иначе Габриел е избирана 3 пъти за член на Европейския парламент – 2009, 2014 и 2019 година Дейността й е повече от дейна сред 2009 до 2017 година в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, Комисията по външни работи, Комисията по правата на дамите и равенството сред половете. От 2014 до 2017 година е заместник-председател на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент. Носител е 2 пъти на влиятелната премия „ Евродепутат на годината “. Тя е първи заместник-председател на Европейската национална партия (ЕНП) и заместник-председател на ЕНП Жени.

От юли 2017 до ноември 2019 година, Мария Габриел е европейски комисар по въпросите на цифровата стопанска система и общество. Основни тематики, които постанова в европейския дневен ред, са цифровите умения, Стратегията на Европейски Съюз за изкуствен интелект, програмата „ Цифрова Европа “, битката с дезинформацията и подправените вести, високопроизводителните изчислителни технологии.

От декември 2019 до 10 май 2023 година е европейски комисар по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша. Под нейно управление, стратегиите „ Хоризонт Европа “, „ Еразъм + “ и „ Творческа Европа “ са с невиждано висок бюджет за интервала 2021-2027 година и извеждат на напред във времето нови европейски начинания, измежду които европейски академични алианси, европейска иновационна стратегия, младите научни откриватели и ролята им в европейското научно-изследователско пространство, отключване капацитета на креативните и културни браншове в Европа, Европейска година на младежта 2022 година По нейна самодейност е заложена упоритостта на Европейски Съюз да се построи европейско просветително пространство до 2025 година

През май 2023-та, Мария Габриел стана външен министър в последния кабинет с министър председател Николай Денков, като бе контрактувана ротацията през март, при която тя ще смени учения на министър-председателския пост.    
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР