Бъдещи фермери от България ще изучават съвременните земеделски техники в

...
Бъдещи фермери от България ще изучават съвременните земеделски техники в
Коментари Харесай

Румънски педагози ще обучават български ученици на най-съвременните земеделски техники

Бъдещи фермери от България ще учат актуалните аграрни техники в Румъния.

Педагози и научни служащи от румънския институт по земеделие " Фондуля " ще образоват възпитаници от България на някои от най-съвременните техники в земеделието. Пилотно планът ще започва в силистренската Професионална гимназия по машинизация на селското стопанство " Никола Йонков Вапцаров ", намираща се в село Средище. Това стана ясно по време на провелото се през днешния ден съвещание на Българо-румънската земеделска работна група.

Идеята е още през идната година да се подхващат първите стъпки в тази тенденция, прецизираха от Областната администрация в Русе.

Бъдещите фермери ще се учат на това по какъв начин да се оправят със актуалните климатични промени, по какъв начин да защищават почвата от замърсяване и по какъв начин най-ефективно да експлоатират земята, тъй че да се получи най-хубавата годишна продукция. Обсъдени са и тематиките за обмяна на възпитаници сред гимназиите в Силистренско и в Калугерене, Гюргево. Подобни вероятности се обрисуват и пред Професионалната гимназия по селско стопанство в Русе.

Учениците ще се учат още по какъв начин да работят не просто с най-модерната техника, а с тази, която е най-подходяща и приспособена към локалните условия на земеделието.

Срещата е проведена от Областна администрация - Русе в съдействие с изпълнителния шеф на Асоциация " Еврорегион Данубиус " Лили Ганчева.

ПГМСС " Никола Йонков Вапцаров " е учредена през 1959 година. Училището е закрито със заповед на Министерство на земеделието през 1995 година, заради неприятно ръководство, дребен брой възпитаници, и остаряла амортизирана материална база. С доста старания предприемчив комитет от учители и общественици, стартира битка за анулация на постановлението и гимназията е открита още веднъж.

Към днешна дата тя е към този момент двукратно наградена от Министерството на образованието и науката за качествено осъществяване на планове в селското стопанство, а в нея се образоват над 300 възпитаници в дневна и независима форма. Направени са усъвършенствания на целия сграден фонд и материално-техническата база доста е обогатена.

Нейни ученици са взели участие в образования в Италия, Гърция, Турция и други страни. 32 компании от района на Силистра и Добрич са сключили контракт с гимназията за наемане на работа на възпитаници след завършването им. Училището разполага с 900 декара ниви, от които се самоиздържа - парите от осъществената продукция влизат в бюджета на образователното заведение и се употребяват за същите аграрни действия. Получените средства се влагат в нова техника, възстановяване на образователната база и подсигуряване на учебния стол.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР