Бъдещето на всяка нация зависи от отношението към нейните герои

...
Бъдещето на всяка нация зависи от отношението към нейните герои
Коментари Харесай

Големи български спортисти получиха почетния знак на президента

Бъдещето на всяка нация зависи от отношението към нейните герои и днешната гала е израз на дълбоката благодарност на обществото ни. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към изявените спортисти и спортни деятели, които удостои през днешния ден с Почетен знак на президента в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2.

Президентът отличи олимпийските първенци по битка Боян Радев и Петър Киров, олимпийската шампионка по пукотевица Мария Гроздева, олимпийския вицешампион по спортна гимнастика Красимир Дунев, волейболната легенда Цветана Божурина и генералния секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов. Отличията са за изключителните им заслуги в развиването на българския спорт, на олимпийското придвижване и за построяването на млади гении. През актуалната година всеки от отличените отбелязва своя кръгла годишнина. От името на Боян Радев почетния знак одобри синът му.

В приветствието си президентът Радев съобщи, че отличените спортисти са популяризирали родината и са предиздвикали българите да се усещат горди.

„ Имената ви се трансфораха в образец за не едно потомство и остават вечно в летописа на българската спортна популярност “, съобщи президентът на отличените.

Церемонията през днешния ден се организира в деня на рождението на „ бащата “ на българския спорт – видния възпитател и заслужен български офицер, умрял край Дойран през Първата международна война Луи Айер.

„ Вие продължавате да записвате със златни букви и до през днешния ден великата история, на която швейцарецът с българско сърце откри първите страници “, обърна се президентът към шестимата изявени спортисти. Държавният глава уточни, че десетилетия наред триумфите на наградените са образец за труд, дисциплинираност и несломима воля за победа. „ Самите вие се превърнахте в знак на безрезервност и посветеност на България “, добави Румен Радев.

В приветствието си президентът благодари на спортистите, че с персоналния си принос поддържат идеята повече деца и младежи в България да бъдат ангажирани със спорта.

„ Бъдещето принадлежи на тези народи, които развиват освен просвета, промишленост и високи технологии, само че и влагат в развиването на жители с висока физическа правоспособност и психическа резистентност “, добави Румен Радев и означи смисъла на развиването на всеобщия спорт у нас.

От името на наградените признателност за признанието изрази проф. Петър Киров.

Изключително сме радостни и се вълнуваме,  че в това забързано време намерихте време за спортистите, които популяризираха България надалеч от нейните земи “, съобщи той.

Сред гостите на церемонията през днешния ден бяха Весела Лечева – длъжностен министър на младежта и спорта, и Стефка Костадинова – ръководител на БОК.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР