Бъдещето на страната е свързано с архивите. Това подчерта в

...
Бъдещето на страната е свързано с архивите. Това подчерта в
Коментари Харесай

Историк: Вазов се е познавал с Теодор Рузвелт, а Ботев с Карл Маркс

Бъдещето на страната е обвързвано с архивите. Това акцентира в изявление за Радио Благоевград историкът Иван Тренев, ръководител на Фондация " Културна гражданска война “. Целта на фондацията е да откри и запази значими документи, които ни връщат обратно в годините. 

" Безспорно най-интересен за нас е интервалът на Възраждането и на освободителните битки праз 19- ти век. Погледът обратно в годините ни подсказва, че ние не познаваме предишното си. Най-интересен документ е Уставът на организацията, основана от Васил Левски. Това на процедура е един учебник по военно дело. Предстои неговото издаване и разпространяване в страната. Много неща не знаем от биографията на Христо Ботев.

" В английските архиви има документи от срещите на Ботев с Карл Маркс. Оказва се, че той много от дълго време се е познавал с капитана на кораба " Радецки “. Превземането на кораба от неговата чета е подготвяно много от дълго време. Важно е да кажем и това, че огромният наш публицист Иван Вазов се е познавал и е бил добър другар с американския президент Теодор Рузвелт. Има непокътнати писма, в които Рузвелт е подчертавал, че Вазов е огромен публицист, чието творчество би трябвало да се познава и отвън границите на България. Всички тези документи се намират в частни сбирки и би трябвало да се изкупуват назад, да се популяризират в учебни заведения и читалища в страната ", счита Иван Тренев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР