Бъдещето на Русия и нейната позиция в многополюсния свят значително

...
Бъдещето на Русия и нейната позиция в многополюсния свят значително
Коментари Харесай

Многополюсният свят промени статута на Далечния изток на Русия

Бъдещето на Русия и нейната позиция в многополюсния свят доста зависи от Далечния изток. Затова развиването на района е безспорен приоритет за целия XXI век, сподели съветският президент Владимир Путин. Как цялата страна ще построи и употребява капацитета на стратегическия район?

Руският президент Владимир Путин на пленарната сесия на ИИФ назова развиването на Далечния изток безспорен приоритет за целия XXI век. Според него ролята на този район за бъдещето на страната и нейното състояние в един многополюсен свят е извънредно огромна.

„ Далекоизточният федерален окръг е 40% от територията на Руската федерация. Тук са съвсем половината от нашите гори и златни запаси, повече от 70% от рибата, диамантите, над 30% от титана, медта и така нататък Най-важните стратегически предприятия, морските пристанища и железопътните линии работят “, означи президентът. Потенциалът на подземните благосъстояния на района е голям: единствено 35% от него са проучени, тъй че тяхното проучване ще бъде включено в програмата за геоложки изследвания, с цел да се усили доста производството, в това число на дефицитни първични материали за бъдещата стопанска система.

Путин очерта какви проблеми остават за решение в района. Първо, той прикани за световно енергийно възобновяване, защото доста райони на Далечния изток към момента са изправени пред дефицит на енергиен потенциал. Президентът уточни нуждата от свързване на газопроводите „ Силата на Сибир “ и „ Сахалин – Хабаровск – Владивосток “ в единна система, което ще спомогне за развиването и газификацията на районите.

Второ, той изиска разширение на ипотечната стратегия на Далечния изток с 2%, с цел да се усили нейната прелест. Сега такава ипотека е налична за чиновници на предприятия от отбранителната индустрия в Далечния изток. Освен това беше решено да се увеличи горната граница на цената на закупеното жилище от 6 на 9 милиона рубли.

Третата значима задача е развиването на пътната и пристанищната инфраструктура. Тук се слага задачата да се форсира модернизацията на БАМ и Транссибирската железопътна линия, в това число посредством концесионни механизми и привличане на частен капитал. Освен това президентът сподели, че е належащо да се отворят високоскоростни автомагистрали през Сибир и Далечния изток до Тихия океан, с цел да се образува обединен транспортен кулоар. Президентът уточни и нуждата от развиване на Северния морски път.

Само през последните години Русия е похарчила 25 милиарда рубли за инфраструктура, а през първата половина на 2023 година – към този момент 8,5 милиарда рубли. „ Ние разбираме, че вложенията в инфраструктура би трябвало да бъдат нашата поддръжка за бизнеса “, сподели Путин.

„ Очаква се реализацията на съществуващите 120 капиталови плана в района да повлияе на растежа на стопанската система на района с 30% и да генерира оборот от 1,1 трилиона рубли. Днес Далечният изток към този момент е привлякъл 1,4 трилиона извънбюджетни вложения “, отбелязва Александър Тимофеев, доцент от катедрата по информатика на Руския стопански университет „ Плеханов. “

Ролята на Далечния изток набъбна неведнъж с помощта на глобите, които блокираха достъпа на съветския експорт до западните пазари и насочиха съветските потоци на изток. Сега главните ни търговски сътрудници се намират наоколо до районите на Далечния изток, а не до Москва.

Търговският оборот на Русия със страните от Азиатско-тихоокеанския район е повишен с 13,7% през 2022 година и с още 18,3% през първата половина на 2023 година „ В последна сметка Русия и Далечният изток са отворени за подсилване на комерсиалните връзки и връзките за съдействие. И капацитетът на такова съдействие просто не може да бъде надценен “, означи президентът.

„ На първо място, външната търговия с Китай пораства, защото през този район минават логистични пътни и железопътни направления. Техният потенциал би трябвало да бъде повишен. Морските пристанища на Далечния Изток също се нуждаят от разширение, защото те са от стратегическо значение на фона на преориентирането на износа от Запада към Изтока. Освен това морският експорт е по-евтин, а далекоизточните пристанища са неведнъж по-близо от северозападните до азиатско-тихоокеанските страни “, споделя Владимир Чернов, анализатор.

„ Стотици милиарди рубли в този момент се отделят за развиването на пристанищната инфраструктура в Приморие, Сахалин и Камчатка. За развиването на инфраструктурата на Северния морски път към този момент са издигнати три ледоразбивача, а още три ще се появят преди 2035 година Изграждането на нови терминали и разширението на железопътните подходи ще усили потенциала на далекоизточните пристанища и Арктика до 252 милиона тона “, отбелязва Тимофеев.

Развитието на инфраструктурата в Далечния изток ще помогне за увеличение на търговията с азиатските страни и по този метод ще усили данъчните доходи в хазната. А благодарение на преференциални ипотеки е допустимо да се привлекат висококвалифицирани експерти в района, показва специалистът. Според него са нужни и финансови тласъци, тъй че студентите от Далекоизточния федерален университет след приемане на висше обучение да останат да работят и живеят в този район. „ В допълнение към преференциалните ипотеки би трябвало да има почтени заплати, почти на равнището на столицата или северните региони на страната “, показва Чернов.

Мащабни проекти за жилищно строителство в градовете на Далечния изток са невъзможни без актуализиране на комуналната инфраструктура и създаване на нови котелни. Всичко това обичайно работи на газ. Ето за какво е толкоз значимо да се осъществя проектът за газификация на района.

„ Традиционното Киринское находище, откъдето тече газ по газопровода Сахалин-Хабаровск-Владивосток, е с дребен потенциал. В непосредственост има Южно-Киринское находище, само че има санкционни ограничавания. Мнозина стигнаха до извода, че ще бъде допустимо да се газифицират всички градове в Далечния изток единствено с доставка на ВПГ. Големите планове за газификация и построяването на фабрики за произвеждане на полутечен природен газ, които се правят сега в Далечния изток, ще създадат допустимо доставката на полутечен природен газ, в това число до Камчатка “, отбелязва Тимофеев.

И несъмнено, развиването на района е невероятно единствено с напъните на една страна. За да се развие районът, е належащо да се привлекат частни вложения. „ През последните години на територията на Далекоизточния федерален окръг интензивно се притеглят задгранични вложения, най-вече в построяването на транспортна инфраструктура и инженерни уреди, както и развиването на суровинната база за експорт. Въвеждането на доста специфични режими в Далечния изток докара до забележими резултати, по-специално размерът на вложенията в дълготрайни активи се усили. Въпреки това главният приток на вложения продължава да се генерира от огромни планове за първични материали “, споделя Дарина Медведникова от Центъра за тримерен разбор и районна диагностика на Института за приложни стопански проучвания.

В същото време някои райони на Далечния изток към момента остават не изключително привлекателни за вложителите. „ Еврейският самостоятелен окръг и Република Бурятия, където размерът на вложенията на глава от популацията е с една трета по-малък от междинния за района. Тези райони, дружно с Забайкалието, заемат най-лошата позиция във връзка с капиталовия климат измежду районите на Далечния изток, макар забележимата динамичност през последните години “, отбелязва събеседникът.

„ За да се привлекат огромни количества вложения в даден район, на вложителите би трябвало да бъдат показани финансови изгоди. Може би би трябвало да се акцентира в допълнение на китайските вложения “, счита Чернов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР