Бъдещето на европейските гори трябва да бъде основен приоритет в

...
Бъдещето на европейските гори трябва да бъде основен приоритет в
Коментари Харесай

Зам.-министър Чамбов постави в Полша въпроса за обезлесяването и опазването на горите

" Бъдещето на европейските гори би трябвало да бъде главен приоритет в дневния ред на Съюза ". Това сподели заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов по време на среща с държавния секретар на Министерството на климата и околната среда на Полша Едвард Сярка, която се организира през вчерашния ден.

Основна тематика на диалога сред двамата бе обвързвана с бъдещето на европейските гори и ролята на европейските институции за опазването и развиването им.

Чамбов и Сярка се сплотиха към мнението, че Европейският съюз би трябвало да приоритизира горския бранш с изключение на като поглътител на парникови газове, само че и като източник на редица първични материали за индустрия.

" Българската и полската позиции по редица основни за горския бранш тематики се припокриват. При вземането на решения за бъдещото развиване на европейските гори, гласовете на страните членки следва да се чуват по-силно ", съобщи инж. Валентин Чамбов.

Двамата оцениха позитивно устрема на Европейския съюз да разпредели отмерено напъните за понижаване на въглеродните излъчвания във всички сфери на стопанска система на остарелия континент. Участниците в срещата показаха упования да бъде регистриран и процесът на последователно остаряване на горите в двете страни.

Друга обсъждана тематика бе и Регламентът на Европейски Съюз за обезлесяването. Българският заместник-министър и държавният секретар на Полша показаха опасания за отражението на документа върху бизнеса и бранша като цяло, като бе коментиран съществуващия риск от несъразмерната административна тежест при въвеждането му в деяние.

В хода на диалога бе дискутирана и значимостта на Постоянния комитет по горско стопанство към Европейска комисия и неговата роля като фактор, който би трябвало да остане водещ при вземането на решения, засягащи горите на страните членки на Европейски Съюз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР