Бъдещата национална детска болница ще бъде или незаконна, или невъзможна.

Бъдещата национална детска болница ще бъде или незаконна, или невъзможна. ...

Сградата на новата детска болница е незаконна, според архитекти.


Бъдещата национална детска болница ще бъде или незаконна, или невъзможна. Това твърдят архитекти и инженери.

Първоначално те бяха на мнение, че избраната процедура е проблемна. Обжалването на поръчката за 98 млн. лв. Пред Антимонополната комисия не даде резултат.

Снимка: bTV

Сега експертите твърдят, че строежът би бил незаконен.

Сезиран е Върховният административен съд, а делото е насрочено за понеделник.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-дълго за национална детска болница се борят педиатрите, защото сега различните отделения са разпръснати в цяла София.

Има опасения обаче, че строежът може отново да се отложи.

Според арх. Бакалова, предвидената сграда в момента е „невъзможна”. За да бъде построена, трябва да се промени градоустройството. Процедура, която отнема години.

Снимка: btvnovinite.bg

Според устройствените планове, сградата на това място е 5-етажна, допълва още тя.

Според общината - промяна в подробния устройствен план не е необходима.

В новия ПУП от 2011 г. на мястото на тази сграда е предвидено застрояване на 5 етажа по причина, че към момента на изработването му, Медицинска академия не е пожелала изрично потвърждаването на вече изградения груб строеж.
Здравното министерство възобновява поръчката за национална детска болница Крайният срок за подаване на офертите се удължава до 15 октомври
От общината не поясниха обаче дали има нужда от промяна в общия устройствен план.

Височината на сградата е спорна и по друг параграф - за да отговаря сеизмичността на района, максималната й височина е 8 етажа - с 4 по-малко от предвиденото.

Снимка: btvnovinite.bg

Допълнителни проблеми има и в заданието - според него, болницата трябва да бъде построена по европейски стандарти.

Проблем е и конструктивната експертиза. Поръчана през 2019 година, датите на обследванията в нея показват, че те са от 2007 г.

От Здравното министерство обясниха, че и преди обследването е възложено от тях. Не е имало нужда от актуализиране, защото елементите, изследвани през 2007 г., не търпят изменения във времето.
Архитекти настояват за нов технически паспорт на сградата, която ще помещава Националната детска болница Инж. Каралеев изтъкна възрастта на зданието като една от причините за некачествено строителство
Единственото, което се променя в конструкцията, са дефектите, възникващи вследствие на въздействието на околната среда и злонамерената човешка намеса, което е било обект на обследването, извършено през 2019 г.

Този отговор получихме и от фирмата, изпълнила обследването. С допълнението, че за да отговаря сградата на стандартите, е необходим конструктивен проект с ясни указания. Каквито според експерти няма - 2 седмици преди да стане ясно кой печели обществената поръчка.

Източник: btvnovinite.bg