Bad“ е част от албум, подготвян почти три години, в

...
Bad“ е част от албум, подготвян почти три години, в
Коментари Харесай

Музикална история еп. 53: „Bad“ на Michael Jackson

„ Bad “ е част от албум, подготвян съвсем три години, в който две трети от песните (седем от единайсет) са шлагери. Като се стартира с „ Man In The Mirror “ и „ Liberian Girl “, мине се през „ I Just can’t Stop Loving You “ и „ The Way You Make Me Feel “ и се стигне до „ Smooth Criminal “ и „ Dirty Diana “. Затова ще се връщаме доста пъти на тъкмо този албум и в тъкмо този креативен интервал на музикантите в него. Имаме шанс, че много е говорено за целия този развой и постоянно можем да предложим нова информация.

Не е учудващо, че всички приказват за него, като имаме поради, че „ Bad “ е един от най-продаваните албуми в света. Албумите с продадени два, пет или 10 милиона копия, за които описваме, бледнеят пред този албум, който съумява да осъществя тираж от цели над трийсет и пет милиона копия. Той е на единайсето място измежду най-продаваните албуми в историята, като не трябва да забравяме, че Джако е и първи в тази ранглиста със своите над седемдесет милиона продажби на „ Thriller “ от 1982 година. Пет следващи албума той продава в над двайсет милиона копия, като ги издава за интервал от шестнайсет години – сред 1979 и 1995 година. И когато „ Invincible “ от 2001 година продава единствено осем милиона, той е счетен за търговски неуспех, откакто предходният „ HIStory: Past, Present & Future, Book I “ от 1995 година е осъществил над двайсет и два милиона физически носителя. Но да оставим това и да се съсредоточим върху историята.

„ Bad “ е първа ария в албума от 1987 година и дава неговото наименование. Думата „ Bad “ в дословен превод е „ Лош “, само че в американския диалект по този начин споделят и на човек, който е прелъстителен със своя по-строг тип. В обложката на албума фонът е бял, до него с огромни черни букви е изписано Michael Jackson, а до тях - „ Bad “ в алено. Песента е композирана и записана от Michael Jackson (Майкъл Джексън) през октомври 1986 година. Съпродуцент е Quincy Jones (Куинси Джоунс). В изсвирването на парчето взимат присъединяване барабанистът John Robinson(Джон Робинсън), Jimmy Smith (Джими Смит) - клавишни (по-конкретно Hammond B3 Midi Organ), Greg Phillinganes (Грег Филингейнс) – клавишни, David Williams (Дейвид Уилямс) - китара. Към тях се причислява и Douglas Getschal (Дъглас Гечъл) с програмирането на барабаните. Джон Робинсън е работил с Майкъл и преди за албума „ Off The Wall “, продуциран също от Куинси Джоунс.

Куинси и Майкъл са в непрекъснати разногласия по време на записа по това по какъв начин да звучат новите песни. Ако Куинси държи на по-живото и естествено звучене на инструментите, Майкъл се пробва да наложи най-модерните звуци от синтезатори и програмирани барабани, с цел да внуши на света, че той е притежател на новия тон. Двамата стигат до счепкване по тази тематика, само че защото са пришпорвани от към този момент така и така изпуснатите първични периоди за издаването на албума, реализират компромис и не престават да работят по метода, по който Майкъл желае. Но и тук може да се забележи въздействието на мостри от предишното върху метода на музикантите. Както вижда критикът Davitt Sigerson (Давид Сигърсън) от списание „ Rolling Stone “, началото на „ Bad “ прилича това на класическия шлагер на James Brown (Джеймс Браун) „ It’s A Man’s Man’s Man’s World “. „ Bad “ е издадена като втори сингъл от албума на седми септември 1987 година, тъкмо седмица след стартирането на албума на пазара.

Тя стига до първо място в американската ранглиста „ Billboard “ и се задържа там две седмици. Става първа и в още три ранглисти в Съединени американски щати, както и в чартовете на Италия, Испания, Белгия, Нидерландия, Норвегия и Ирландия. В доста други страни е в топ 10. Критиците също са добре ситуирани към парчето и го дефинират за едно от най-хубавите в албума. Турнето, подкрепящо албума и почнало 12 дни след премиерата му, също носи името на парчето - „ The Bad Tour “. „ Bad “ печели и няколко награди – за обичана R&B и соул ария на „ American Music Awards “, както и за най-хубав R&B и соул сингъл, изпят от мъж, на „ Soul Train Music Awards “.

Майкъл споделя, че вдъхновението за песента е от история, която прочита в едно от двете списания – „ Time “ или „ Newsweek “. В нея се споделя за едно момче от гето, което отива в частно учебно заведение в северната част на щата Ню Йорк. Когато през ваканцията се връща в гетото, приятелите му толкоз му завиждат, че го убиват. Биографите на Джако и до през днешния ден не са единомислещи коя история и от кой вестник се засяга. Предполага се, че става дума за Edmond Perry (Едмънд Пери). Но историята на Пери е малко по-различна. Той не е погубен от приятелите си, а от служител на реда в цивилно облекло. Твърди се, че Едмънд и брат му атакуват и пребиват служителя на реда в опит за обир и служителят на реда убива Едмънд при самоотбрана.

Случката е от 12 юни 1985 година и провокира спорни мнения в американските медии. Майкъл се вълнува от истории за цветнокожи момчета от гетото, попадащи в по-различна среда, и по какъв начин те са подложени на напън от другите в средата, от която излизат. Освен това пресата го подлага на критика, че тематиките на песните му са все по-отдалечени от младежите, по тази причина той се захваща с настояща ученическа история, въодушевила и доста известни книги и филми от идващите години. Първоначалната концепция на продуцента Джоунс е „ Bad “ да е дует сред Майкъл и Принс. Майкъл има към този момент няколко сполучливи дуета, най-пресни от които са „ Say Say Say “ и „ The Girl Is Mine “, и двата с Paul McCartney (Пол Маккартни).

Освен това и в готвещият се албум има към този момент два дуета – единият още веднъж със Стиви Уондър, а другият с певицата Siedah Garrett (Саида Гарет). Куинси инициира посещение на Принс в дома на Майкъл и пуска демото на новото парче. Принс отхвърля да взе участие в него и след дни предлага на Майкъл друга ария, наречена „ Wouldn`t You Love To Love Me “. Но Майкъл я отхвърля и Принс я дава на младата певица Taja Sevelle (Тажа Савел).

С това опитите за дует с Принс завършват. Куинси и Майкъл възнамеряват Принс да е основна роля и във видеото, само че след отхвърли му да взе участие като дуетна половинка в песента, те се отхвърлят от това. В изявление през 1997 година за шоуто на Chris Rock (Крис Рок) Принс декларира, че не се е съгласил с присъединяване в „ Bad “, защото е имал проблем с първите думи на песента „ Your butt is mine “ (В превод „ Задникът ти е мой “). „ Тогава споделих: Кой и за кого ще изпее това? …Ти не пееш това за мен и аз сигурно няма да го изпея за теб. “ - добавя той. Характерно за Принс е, че множеството дуети, в които е взел участие, са композирани от него, записвани са в студиото му под негов надзор и са по негова покана. Майкъл планува за албума и анонсира в пресата дуети с още актьори като Barbra Streisand (Барбара Стрейзънд), Aretha Franklin (Арета Франклин), Diana Ross (Даяна Рос) и Whitney Houston (Уитни Хюстън), само че всички те се провалят по някакви аргументи.

По същото време, до момента в който се приготвя „ Bad “, Майкъл записва и още едно по-малко известно парче - „ Speed Demon “. По-късно Куинси твърди, че за него се е въодушевил от санкция, получена при превишена скорост поради забавяне за запис в студиото. Въпросното забавяне може би е точно за записа на „ Bad “. Сред музикантите в „ Speed Demon “ се включва още веднъж Грег Филингейнс на синтезатор и перкусиониста Paulinho Da Costa Паулиньо дакоста.

За премиерата на „ Bad “ е сниман късометражен филм със сценарист Richard Price (Ричард Прайс) и режисьор Martin Scorsese (Мартин Скорсезе). Видеоклипът е сниман през ноември и декември на 1986 година в Бруклин, Ню Йорк. Някои от сцените, представящи сиромашки квартал, са снимани и в Харлем, където, по думите на Скорсезе, Майкъл е надълбоко изумен от нищетата на хората. Във видеото Майкъл играе младеж, който преди малко се е върнал от частно учебно заведение в родния си град и се движи с метрото до дома си в гетото. Заварва къщата си празна, само че по-късно е посрещнат от приятелите си. Водачът на бандата им е изигран от съвсем незнайния тогава артист Wesley Snipes (Уесли Снайпс).

Момчетата поддържат връзка с Майкъл, само че виждат, че той се е трансформирал и към този момент не е неприятно момче. За да им покаже, че не е по този начин, той ги води до метростанцията, където взема решение да ограби възрастен мъж. В последния миг той се отхвърля и лидерът на бандата го укорява за това, казвайки му, че към този момент не е неприятно момче. Това предизвика Майкъл и той пее „ Bad “, танцувайки дружно с младежите. За видеото е употребена по-разширена версия на парчето със соло на синтезатор от Джими Смит, което не се чува във версията от албума. Всички дотолкоз се разгорещяват, че не престават да пеят и танцуват даже и след края на песента.

Майкъл твърди, че в огромна степен е възпроизвел във видеото прочетената от него вестникарска история, като единствено е икономисал гибелта на героя. Осемнайсетминутното видео е определяно като едно от най-хубавите в историята. То е въодушевено ненапълно от кино лентата „ West Side Story “ („ Уестсайдска история “) от 1961 година. Дрехите на Джако във видеото повлияват трайно на стилните трендове по света. Видеото е излъчено в специфичното предаване „ Michael Jackson: The Magic Returns “ (Магията се завръща) по „ CBS “ на 31 август, в най-гледаното време.

То получава номинация за най-хубава хореография на премиите на „ MTV “ през 1988 година. А клипът, който се завърта по „ MTV “, е по-къса версия на кино лентата. Песента „ Bad “ има и разширена денс версия, която е 8.22 минути. Двете най-известни концертни осъществявания са от стадиона в Йокохама, Япония (1987) и от Уембли в Лондон, Англия (1988). Кавърите на парчето не са малко, само че и не са доста известните реализатори, рискуващи да ги създадат, защото постоянно асоциациите са с неповторимия метод, по който звучи Майкъл.

Това може да се чуе и от акапелната версия, която той също издава с един от синглите. Със единодушието на Майкъл, „ Weird Al “ Yankovic (Уиърд Ал Янковик) прави пародийна версия на „ Bad “ - „ Fat “ през 1988 година. Тя печели премия „ Грами “ за най-хубав концептуален музикален видеоклип. А през 2012 година, по отношение на допълнено издание във връзка 25-ата годишнина на албума, е записана ремикс версия с присъединяване на Afrojack (Афроджак), DJ Buddha (Диджей Буда)и рапъра Pitbull (Питбул). Отзивите към него не са изключително положителни.

„ Bad “ продължава да е настояща и през днешния ден, наред с още десетки шлагери на Майкъл Джексън. Оставаме тази страница отворена, с цел да я продължим и в последващи епизоди.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР