Бабите ни винаги ни разказват за едно време, колко вкусни

...
Бабите ни винаги ни разказват за едно време, колко вкусни
Коментари Харесай

Биоземеделие у нас - трудно, но не и невъзможно

Бабите ни постоянно ни описват за едно време, какъв брой вкусни и ароматни са били всички плодове и зеленчуци, а ние се подсмихваме нерешително. В супермаркетите намираме единствено безвкусни и идентични по мярка артикули, чийто усет даже не се приближава до този, който помним от детството си. Въпреки това, в България към момента има места, откъдето можем да си набавим екологични и ароматни плодове и зеленчуци. Точно в този момент е моментът да ви срещнем с Кристиaн Василев и неговата брачна половинка Валентина , чиято нова пристрастеност е биоземеделието. И двамата имат сполучлива кариера на модели и са неразделни, откогато се срещнали в Хонконг, по време на работно пътешестване. Избират да следват фантазиите си в Ню Йорк, където съумяват да развиват спортни зали за бокс. Съдбата ги води и до Франция, Германия и Испания, само че сега и двамата се намират на едно малко по-скромно откъм събития място, само че доста по-богато откъм душа и естествени дадености - село Аканджиево (Южна България, Средна гора). Сякаш на смешка младата двойка купува земи в селото и ги облагородява. Така се ражда био фермата " Pura Vida Organic Farm ". С помощта на фамилията на Валентина, хора от селото и доста обич, сега там порастват био домати, краставици, спанак, лук, рукола, череши, ябълки, круши, нар, както и по-необичайни сортове зеленчуци, които двойката носи от Америка.

Био значи земята да не се пръска с никакви химикали, както и растенията. Важно е и прилежащите имоти да вършат същото, с цел да не се популяризират химикали. Това е допустимо най-чистото и естествено земеделие. Ние не разбирахме нищо от био земеделие, само че с помощта на хора, с които се срещаме в обществените мрежи, съумяваме да отглеждаме растенията и да се пазим от вредители, без вреди химикали, разяснява Кристиан.

Фермата носи нов живот в селото, а и визитите от хора зачестяват. Засега фамилията влага единствено лични средства в поддръжката на " Pura Vida Organic Farm ". Младите хора споделят, че е извънредно мъчно да се оправят сами. Био фермерите Кристиан Василев и брачната половинка му Валентина имат вяра, че с обич и съгласие сред хората всичко може да се реализира. Макар че срещат компликации в новата си работа, младите земеделци пожелават на българите, които имат възторг, да основат личен бизнес, да не се отхвърлят и да не престават напред, тъй като постигнатите резултати носят огромно задоволство. В персонален проект на фамилията, което към този момент се радва на първата си рожба, предстоят още задокеански пътувания сред Ню Йорк и Маями и тихото българско село Аканджиево. 
Още за младите земеделци и тяхната история - чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР