Бабини суеверия за новородените бебета съществуват не само у нас,

...
Бабини суеверия за новородените бебета съществуват не само у нас,
Коментари Харесай

Странните ритуали с новородени по света

Бабини суеверия за новородените бебета съществуват освен у нас, а и на доста места по света. Голяма част от тях се съблюдават и до през днешния ден, колкото и чудати да са.

Майките в Япония пазят част от пъпната шнур на бебето си, както и майките в България, единствено че в Япония не би трябвало да се изхвърля, а в противен случай – ловко да се опази. Според легендите пъпната шнур има необикновена лековита мощ и може да се употребява, в случай че майката или бебето се разболеят.

В северните европейски страни – Норвегия, Дания, Швеция, Финландия и Исландия, е признато новородените бебета да преспиват навън, даже в случай че температурите на открито са минусови. Въпреки че това шокира чужденците, в тези страни се има вяра, че студът оказва помощ за здравия сън на децата.

Във Финландия съществува и друго чудато вярване за новоредено. Смята се, че първата си вечер на бял свят бебето би трябвало да прекара в кутия.

 Бебета

В Египет и до през днешния ден съблюдават една антична гала. В избран ден след раждането, именуван Себу, родственици и другари на фамилията им отиват на посетители с дарове.

Те поръсват цялата къща със сол, с цел да предпазят новороденото от зли духове, след което палят свещи и пеят песни за благополучие. След това дамите от групата се подреждат в кръг, раздрусвайки бебето, като си го подават една на друга.

В края на церемонията новороденото получава торбичка с бяла нуга, цветна захар и златни монети.

 Цветна захар

Няколко региона в Индия хвърлят новороденото допустимо най-високо във въздуха, с цел да го предпазят от злощастие. 700-годишният обред постоянно се извършва от мъже.

Първо мъжете изкачват върха на най-близкото светилище, след което хвърлят бебето във въздуха и го хващат с одеяла.

Испанският град Кастрийо де Мурсия от години се извършва обичайният обред Ел Калачо. На него мъжете се обличат в жълто-червени костюми, назовават се дяволи и стартират да прескачат подредените на земята бебета.

Церемонията се извършва наоколо до черква и съгласно поверието по този метод новородените се очистват от първородния грях. След това за бебетата се провежда огромен церемониал и гощавка.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР