Бабешките мъдрости (тип Зиме излизай с храничка, лете – с

...
Бабешките мъдрости (тип Зиме излизай с храничка, лете – с
Коментари Харесай

Шест бабешки мита за здравето

Бабешките мъдрости (тип „ Зиме излизай с храничка, лете – с абичка ”) са влиятелен извор на информация за поддръжката на здравословното положение за доста българи (защото „ баба/народът знае най-добре ”). Да разгледаме шест старешки мита за здравето и да забележим до каква степен са правилни.

Една ябълка дневно, да си светлочервен и засмен 

Изяждането на една ябълка на ден ви носи доста здравословни точки. Британският билкар Филип Уийкс изяснява за какво пет сочни плода на седмица могат в действителност да ни запазят по-здрави. „ Ябълките съдържат един мощен антиоксидант, наименуван фенол. Проучвания на Ълстърския университет демонстрират, че той пази нашата ДНК и даже работи като защитен щит от рака! ” 

Естествено, няма да се отървете от всички болежки единствено благодарение на една ябълка, само че тя ще ви помогне да снабдите организма си с доста от значимите за него субстанции. 

Морковите ни оказват помощ да виждаме на тъмно 

Този мит има известна връзка с истината, тъй като неналичието на витамин А (от който морковите бъкат) може да докара до кокоша слепота – неспособността да виждате при незадоволителна светлина. 

Учени от Националния офталмологичен институт в Съединени американски щати откриха и че хората, които поемат повече антиоксиданти – изключително бета каротин, лутеин и зеаксантин, всички от които се съдържат в морковите, понижават доста риска от дегенериране на макулата на окото, което нормално настава с възрастта. 

Така че надали ще почнете да виждате като котките, в случай че поглъщате килограми моркови, само че тези кореноплодни са същински еликсир за очите. 

Чесънът почиства кръвта 

Изглежда, ежедневната консумация на чесън поддържа здравето на кръвта и може даже да продължи живота ни. 

Проучване от Аделаидския университет сподели, че хората с високо кръвно налягане, които поемат чеснова есенция в продължение на пет месеца, без изключение снижават доста кръвното си. 

Други изследвания демонстрират, че чесънът намалява холестерола и изтънява кръвта, намалявайки по този метод риска от съсиреци, инфаркти и инсулти. Да живее шкембе чорбата! 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР