Азиатските фондови пазари се понижиха в петък, следвайки глобалния спад

...
Азиатските фондови пазари се понижиха в петък, следвайки глобалния спад
Коментари Харесай

Азиатските фондови пазари се приземиха в очакване на нов тласък от Китай

Азиатските фондови пазари се намалиха в петък, следвайки световния спад на акциите, в резултат на вълната от ястребови ограничения, подхванати от огромните централни банки, които предизвестиха, че антиифлационните ограничения ще продължат и през идната година.

Слабите данни за продажбите на дребно и производството в Съединени американски щати също подхраниха опасенията, че нападателната акция за стягане на Федералния запас може да забави стопанската система. Нещо повече, вложителите усвоиха голям брой стопански отчети в Азия. Данните сочат, че PMI в производството в Япония през декември се срина до над двегодишно дъно. Акциите в Австралия, Япония, Южна Корея, Хонконг и континентален Китай означиха спад.

Активността на азиатските финансови пазари се приземиха на тригодишно дъно. Инвеститорите чакат тласъкът през 2023 година да пристигна от наново отваряне на Китай към останалия свят след поредицата от локдауни поради COVID-19.

Облекчаването на двегодишните репресии върху софтуерния бранш във втората по величина стопанска система, съчетано с пробив за Американския одиторски орган да получи достъп до финансовите сметки на компании от континента, също ще има положително влияние върху активността на финансовите пазари, включително първоначални обществени предлагания (IPO), вторични листвания и следващи продажби на акции.

„ С повторното отваряне на Китай пазарната интензивност ще пристигна на стадии. С повишаването на доверието във възобновяване ще зародят и условия за обновяване на IPO пазара “, уточни пред Reuters Едуард Бюн от азиатския офис на Goldman Sachs, добавяйки, че търговията на вторичния пазар и последващите набирания на капитал ще бъдат моторите на рестарта.

IPO-тата в Азиатско-тихоокеанския район, в това число в Япония, са намалели с 43,3% тази година в стойностно изражение, до момента в който общите покупко-продажби на пазара на акции се сринаха с 52%, сочат данните на Refinitiv, представени от изданието.

Хонконг е най-засегнатият пазар в района, защото първичните обществени предлагания, в миналото главен детайл от финансовия център на Азия, паднаха до най-ниското равнище от 10 години.

Постепенното наново отваряне на Китай също би трябвало да подтикне световните вложители още веднъж да стартират да влагат пари във втората по величина стопанска система в света, след две години разпределение на средства отвън нея.

 „ Много интернационалните вложители реалокираха пари назад в Съединени американски щати, само че Китай към момента е „ слонът в стаята ”, не можете да го пренебрегнете ”, означи Хариш Раман от Citigroup за Азиатско-тихоокеанския район.

Продажбите на нови акции в Хонконг се сринаха със 74% - от 28,17 милиарда $ през 2021 година до 7,4 милиарда $ тази година, съгласно Refinitiv. От 70 IPO-та в града тази година, 44 се търгуват под офертната си цена, сочи статистиката на Dealogic.

IPO-тата на Nasdaq паднаха с 95% тази година, под натиска на войната в Украйна, по-високите разноски за сила и спираловидната инфлация, която тласна лихвените проценти до рекордни равнища.

В Австралия набирането на средства посредством първоначални предлагания понижа от 9,6 милиарда $ през 2021 година до 633,1 млн. $ през тази година, само че като цяло, само че австралийските акции като цяло регистрираха дребен спад.

„ Моите упования са, че ще има известна интензивност на IPO активността през първата половина на 2023 година и при изискване, че я реализираме, ще можем да разчитаме на по-стабилен пазар на по-спокойния стопански декор през втората половина на 2023-а “, чака Матю Бегс, началник на UBS за Австралия.

В Индия IPO-тата са намалели с близо 60% от 17,05 милиарда до 7,13 милиарда $, уточни Refinitiv.

IPO-тата на Shanghai STAR Market  добавиха 11,4% към общата стойност на вътрешните китайски покупко-продажби, защото фирмите, които към момента чакат дефинитивни разпореждания за осъществяване на интернационалните продажби на акции, са принудени да набират пари от локални източници. Китайската комисия за контролиране на скъпите бумаги (CSRC) разгласява предходната година проектонасоки за китайски компании, които се готвят да листват в офшорни страни, само че към момента не е оповестила окончателните правила.

Отделно, към 200 континентални компании заобиколиха опасности от делистване в Ню Йорк, откакто счетоводният контролен орган на Съединени американски щати получи цялостен достъп да инспектира и проверява компании в Китай.

Промените в регулациите разрешиха единствено китайски компании да завършат IPO в Съединени американски щати тази година, набирайки общо 162,5 милиона $, съгласно данни на Refinitiv, което е спад от 12,8 милиарда $ по отношение на предходната година.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР