Азиатските акции поевтиняха до най-ниските си нива от две години,

...
Азиатските акции поевтиняха до най-ниските си нива от две години,
Коментари Харесай

Спад при акциите и суровините заради опасенията около икономическия растеж

Азиатските акции поевтиняха до най-ниските си равнища от две години, на фона на опасенията на вложителите за токсичния коктейл от повишаващи се лихви и по-слаб стопански напредък.

Засилващите се опасения по отношение на криза и закъснение на икономическия напредък в Китай повлякоха надолу цените на суровинните валути и петрола, до момента в който доларът се задържа покрай 20-годишни върхове.

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI падна с 2.3% до 515.7 пункта, записвайки намаляване в седма поредна сесия и увеличавайки спада си от началото на годината до 18%. Индексът след това ограничи понижението си до 1.3% за деня.

Фондовите тържища в Азия представляваха алено море през днешния ден, само че показателите се търгуват над дъната си за деня. Японският изгуби 0.9%, австралийският главен показател се с намали с 1.3%, а южнокорейският показател отстъпва с 1.2%.

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI падна до най-ниското си равнище от началото на юли 2020 година Китайските акции са най-лошо представящите се на огромните пазари тази година, отчитайки намаления сред 21 и 25%. Борсовите показатели в Сингапур и Индонезия регистрират покачвания.

Опасенията по отношение на икономическия напредък се появиха, откакто централните банки на Съединени американски щати, Англия и Австралия покачиха лихвените проценти през предходната седмица, а вложителите се готвят за в допълнение стягане на паричната политика на фона на опитите на централните банкери да се борят с инфлацията.

Хонконгският показател Hang Seng падна с 4% при започване на днешната сесия, преди да ограничи загубите си близо на половина. Пазарът в Хонокг беше затворен през вчерашния ден поради празник.

Вчера Шанхай и Пекин стегнаха рестриктивните мерки поради COVID-19, които към този момент се отразяват съществено на втората най-голяма стопанска система в света.

Износът на Китай се забавя до най-ниското си равнище от близо две години, а централната банка на страната даде обещание поддръжка за забавящата се стопанска система.

Щатските индексни фючърси излязоха на позитивна територия, откакто отчитаха намаления по-рано денем. Фючърсите на S&P 500 нарастват с 0.4%, до момента в който тези на Dow Jones регистрират покачване от 0.3%. Ръстът при фючърсите на Nasdaq е 0.7%.

Вчера разпродажбите от петък продължиха при щатските показатели, защото вложителите бързаха да се защитят от възможен стопански спад.

"Идеята за лек цикъл на стягане на паричната политика се изпари, " се споделя в отчет на анализатори на ANZ, представен от Ройтерс.

Цените на петрола се намалиха в резултат на опасенията по отношение на търсенето на фона на продължаващите опасения по отношение на локдауните в Китай, която е най-големият вносител на суровината.

Фючърсите на Брента поевтиняха с 1% до 104.75 $ за барел, а тези на щатския лек недопечен (WTI) отстъпват с 1.1% до 101.96 $ за барел, откакто записаха спад от 6% в миналата сесия. Въпреки това и двата договора регистрират покачване от към 35% от началото на годината.

С понижението на цените на петрола суровинните валути, като австралийския и канадския $, също поевтиняха.

Австралийският $ падна до 0.6920 щатски $, което беше най-ниското му равнище от юли 2020 година, откакто през вчерашния ден изгуби 1.7% от цената си. По-ниските цени на петрола засегнаха и канадския $, който отстъпи до 1.3037 по отношение на щатския $.

Доларовият показател резервира позиции при 103.6, откакто през вчерашния ден набъбна до 104.19, което беше нов 20-годишен връх.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР