Азербайджан ще проведе мирни преговори с арменските сепаратисти след победата в Карабах

...
Азербайджан ще проведе мирни преговори с арменските сепаратисти в четвъртък
Коментари Харесай

Азербайджан ще проведе мирни преговори с арменските сепаратисти в четвъртък след бърза военна победа в отцепилата се територия Нагорни Карабах.

Срещата в град Йевлах, на повече от 200 километра (125 мили) западно от столицата Баку, идва в момент, когато Съветът за сигурност на ООН провежда извънредна сесия относно боевете, които избухнаха тази седмица.

Баку го твърди си възвърна контрола над планинската територия за първи път от десетилетия, само 24 часа след началото на своята смъртоносна военна операция.

Арменските сепаратисти се съгласиха да сложат оръжие пред лицето на сблъсъците, които според тях са убили 200 души.

Руският президент Владимир Путин каза, че московските миротворци ще посредничат в преговорите.

„Надявам се, че можем да постигнем деескалация и да прехвърлим решението на този проблем в мирен курс“, каза той на външния министър на Китай Ван И.

Заседанието на Съвета за сигурност на ООН ще се проведе в четвъртък следобед.

След разпадането на Съветския съюз Армения и Азербайджан водиха две войни за планинския регион.

Годините на конфликт бяха белязани от злоупотреби и от двете страни, и има опасения за нова бежанска криза, тъй като арменското население на Карабах се страхува да бъде изтласкано.

Сривът на сепаратистката съпротива представлява голяма победа за президента на Азербайджан Илхам Алиев в стремежа му да върне региона с арменско мнозинство обратно под контрола на Баку.< p>Алиев каза, че събитията от тази седмица "ще имат положително въздействие върху мирния процес между Азербайджан и Армения".

Неговият външнополитически съветник Хикмет Хаджиев обеща безопасно преминаване за сепаратистите, които се предадоха, и каза, че Баку иска "мирна реинтеграция" на Карабахски арменци.

Сепаратистки служител каза, че повече от 10 000 души са били евакуирани от арменските общности в Нагорни Карабах.

ЕС и Съединените щати посредничеха в преговорите между Баку и Ереван през последните месеци в опит да осигурят траен мир.

Белият дом заяви в сряда, че е загрижен от хуманитарната ситуация в Нагорни Карабах, докато френският външен министър Катрин Колона предупреди за риск кризата да ескалира в тотална война между Армения и Азербайджан.

Ден след като Азербайджан започна военната си операция, Баку и етническите арменски власти в Карабах обявиха, че е сключено прекратяване на огъня с посредничеството на миротворците от регионалния посредник на властта Русия.

„Азербайджан възстанови своя суверенитет в резултат на успешни антитерористични мерки през Карабах", каза Алиев в телевизионно обръщение.

Той твърди, че по-голямата част от арменските сили в региона са били унищожени и каза, че изтеглянето на сепаратистките войски вече е започнало.

Атаката остави "поне 200 убити и повече от 400 ранени", каза представител на сепаратистите от Нагорни Карабах Гегам Степанян.

Късно в сряда министерството на отбраната на Армения заяви, че Азербайджан е стрелял по позициите му по границата между заклетите врагове. Такива гранични сблъсъци са чести.

Споразумение за примирие

По силата на примирието сепаратистите заявиха, че са се съгласили да разформират напълно армията си и че Армения ще изтегли всички сили, които има в региона.

Министерството на отбраната на Азербайджан каза, че „всички оръжия и тежки въоръжения трябва да бъдат предадени“.

След като Съветският съюз се разпадна, арменските сепаратисти превзеха региона – международно признат за част от Азербайджан – в началото на 90-те години.

Това предизвика война, която доведе до смъртта на 30 000 души и разселването на стотици хиляди.

В шестседмична война през 2020 г. Азербайджан си върна части от територия в и около региона.

„Войната свърши“

Ликуващите жители на столицата на Азербайджан изразиха надежда, че сделката е предвестник на окончателна победа и края на продължилия десетилетия конфликт.

„Най-накрая войната свърши“, каза екстатична 67-годишна пенсионерка Рана Ахмедова пред AFP.

В Армения имаше ярост от второто поражение в Карабах за три години.

Сблъсъци избухнаха в столицата Ереван, където хиляди протестиращи, развяващи знамето на сепаратисткия регион, блокираха главен път, а полицията за борба с безредиците охранява официални сгради.

Демонстрантите хвърляха бутилки и камъни по полицията, докато критикуваха справянето на правителството с кризата. Офицерите използваха зашеметяващи гранати и извършиха арести.

Загубата в Карабах засилва вътрешния натиск върху арменския премиер Никол Пашинян, който е изправен пред остри критики у дома за това, че прави отстъпки на Азербайджан от 2020 г.

„Ние губим родината си , ние губим нашите хора“, каза Саргис Хаятс, 20-годишен музикант.

Пашинян „трябва да си тръгне, времето показа, че той не може да управлява. Никой не му е дал мандат Карабах да капитулира“, каза той.

Арменският лидер настоя, че неговото правителство не е участвало в изготвянето на последния споразумение за прекратяване на огъня.

Отново отричайки армията на страната му да е в анклава, той каза, че очаква руските миротворци да гарантират, че етническите арменци на Карабах могат да останат "в домовете си, на своята земя".

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР