Азербайджан ще подава цялото количество договорен газ при старта на

...
Азербайджан ще подава цялото количество договорен газ при старта на
Коментари Харесай

Азербайджан ще подава цялото количество договорен газ при старта на интерконектора с Гърция


Азербайджан ще подава цялото количество контрактуван газ при старта на интерконектора с Гърция, разгласи на конференция министърът на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов, който е на посещаване у нас във връзка 30-ата годишнина от установяването на дипломатическите връзки сред двете страни. На конференция с българския министър на външните работи Теодора Генчовска той напомни, че страната му ще доставя газ на България в продължение на 25 години.

" България е един от трите получатели на азерски газ в Европа. Сигурни сме, че връзката с Гърция скоро ще бъде приключена и България ще стартира да получава по нея азерски газ. Това ще даде огромен принос за енергийната сигурност на страната ви в това непостоянно време ", разяснява Байрамов. Дипломатът акцентира, че страната му и техните сътрудници са изпълнили своята част от контракта за доставка на газ за България, Италия и Гърция, изграждайки Трансадриатическия кулоар. По него газът е бил пуснат в последния ден на 2020 година.

" Но, с цел да стигне до вас този газ, би трябвало да бъде приключена връзката България-Гърция. Когато това стане, ние имаме подготвеност да стартираме подаване на контрактуваните количества в цялостния им размер. Очакваме завършването на този интерконектор, евентуално през втората част на тази година ", означи министър Байрамов.

По време на срещата си в Министерството на външните работи Джейхун Байрамов е разискал с министър Теодора Генчовска усилването на икономическото съдействие, в което влиза и възобновяване на директната авиолиния Баку - София - Баку. Страната ни е отправила покана за посещаване към азербайджанския президент Илхам Алиев.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР