Азербайджан иска да уреди конфликта с Армения възможно най-скоро. Това

...
Азербайджан иска да уреди конфликта с Армения възможно най-скоро. Това
Коментари Харесай

Азербайджан иска разрешаване на кофликта с Армения възможно най-скоро

Азербайджан желае да уреди спора с Армения допустимо най-скоро. Това съобщи външният министър на страната Джейхун Байрамов след диалог с съветския си сътрудник Сергей Лавров, оповестява ТАСС.

Азербайджанската страна е подготвена този въпрос да бъде решен допустимо най-скоро, когато приказваме за мирния контракт, акцентира той на конференция в отговор на въпрос какви са вероятностите за сключване на кротичък контракт с Армения.

Русия нееднократно е работила като медиатор сред Баку и Ереван . Страната беше хазаин на диалози сред президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян.

Армения и Азербайджан са водили две войни - през 2020 година и през 90-те години на предишния век - за азербайджанския район Нагорни Карабах, обитаем с арменци. Турция поддържа Азербайджан в спора.
 Азербайджан отхвърли да договаря за мир с Армения при присъединяване на Макрон
Азербайджан отхвърли да договаря за мир с Армения при присъединяване на Макрон

Илхам Алиев анулира планувана среща с арменския министър председател

Шестседмичната война през 2020 година лиши живота на повече от 6500 бойци от двете страни и приключи с помирение с помощта на посредничеството на Русия.

Изявление за преустановяване на бойните дейности в Нагорни Карабах беше признато през ноември 2020 година с посредничеството на Москва. След тристранна среща в Кремъл през януари 2021 година страните подписаха взаимно изказване по отношение на нови инфраструктурни планове в Карабах.

През тази година водачите на Армения и Азербайджан организираха два кръга договаряния. Те се срещнаха на 6 октомври в Прага и на 31 октомври в Сочи.

Съгласно съглашението, реализирано с посредничеството на Москва, Армения отстъпи елементи от територия, която контролираше от десетилетия, а, които да съблюдават за нежното помирение.

В края на ноември президентът на Азербайджан който съгласно него е изискал посредничеството на френския президент Еманюел Макрон. Тогава Алиев упрекна Пашинян, че се пробва да " провали ".
 Армения упрекна Азербайджан в нарушение на примирието
Армения упрекна Азербайджан в нарушение на примирието

Арменски бойни позиции са били подложени на обстрел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР