Аз винаги съм се чудел защо управляващите, които въведоха COVID

...
Аз винаги съм се чудел защо управляващите, които въведоха COVID
Коментари Харесай

Министър Гьоков: Няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската

" Аз постоянно съм се чудел за какво ръководещите, които вкараха Коронавирус добавката за пенсионерите, го направиха посредством пенсионната система. Национален осигурителен институт има съществени обичаи при изплащането на разнообразни добавки и по тази причина е логически въпроса за какво тези изплащания не са в обществената система ", добави Гьоков.

Министърът упрекна ГЕРБ за настоящето състояние и рецесията с пенсиите. „ Дава се опция на хората да получат информация по една тематика, която вълнува цялото общество. Нормално е, когато огромна група от хора е получила по-малко възнаграждение, да се почувства ощетена, само че няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската. Аз настоявам, че този проблем е разследване на решението на предишно 46-о Народно заседание. Решение, довело до чувство измежду огромна група хора в пенсионна възраст, като незаслужено. Създаденото напрежение не е единствено от това, че са получили по-ниско заплащане, а и за това, че при преизчисляване на пенсиите, методът не е обективен. Няма по-ниска пенсия за месец януари 2022 година по отношение на месец декември 2021 година. Това са отнася за всички пенсии, даже за тези на нетрудова дейност”, съобщи Гьоков.

" Ще бъде допълнена самостоятелно на всеки пенсията до размера на декемврийската пенсия с с нова добавка. Всички пенсионери би трябвало да са наясно, че пенсията им плюс добавките през месеците от януари до юни 2022 година ще бъдат равни на декемврийската пенсия през 2021 година Коронавирус добавката е до юни месец. Механизмът ще бъде подобен, че да не бъде ощетен никой ", безапелационен е министърът.

Той изясни, че по отношение на новата по-висока тежест на осигурителния стаж, са били преизчислени всички пенсии за трудова активност. " Това преизчисляване се извърши без да се трансформира приходът, от който е изчислена пенсията, като за всяка година застрахователен стаж % беше повишен от 1.2 на 1.35 ", добави министърът.

" Минималният размер на пенсията за застрахователен стаж набъбна от 300 на 370 лв., което е нарастване с 23%, това се отрази удобно на приходите на 1.3 милиона пенсионери, размерът на обществената пенсия за напреднала възраст се усили от 148 лв. на 170 лв.,

нарастване с 14.3%, това се отрази удобно на 58 000 пенсионери ", изброи още той.

Гьоков акцентира, че пенсиите следва да бъдат увеличени с най-малко 6.1%, в случай че бъде реализиран консенсус с сътрудниците и че, този механизъм може да бъде признат от през юни 2022 година.

В момента депутатите от 47-ото Народно събрание насочат своите въпроси към обществения министър.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР