Аз се надявам, че са отстранени всички нередности в Емко

...
Аз се надявам, че са отстранени всички нередности в Емко
Коментари Харесай

Емил Караниколов: Лицензът на Емко може да бъде върнат още на 6-и октомври

Аз се надявам, че са отстранени всички нередности в " Емко " и те по най-бързия метод ще си получат лиценза, обръщам внимание  - за експорт и импорт, те имат лиценз за произвеждане и вътрешна търговия, съобщи в ефира на " Хоризонт " икономическият министър Емил Караниколов в коментар по проблема за оръжейното сдружение, което заради нередности, свързани със съхранението на муниции, краткотрайно загуби лиценза си. Това провокира митингите на работещите  в " Емко " от Трявна и Белица, които заподозряха сюжет за " прилепяне " на предприятието. 
Като изрази вяра до началото на октомври проблемите в действителност да бъдат решени, министър Караниколов разяснява аргументите за лишаване на лиценза: Беше получена информация от Министерство на вътрешните работи в Междуведомствения съвет, където не членувам единствено аз, а и вицепремиерът Каракачанов и още към 20 ведомства -  службите за сигурност, Министерството на външните работи, Министерството на финансите -  абсолютно всички ведомства, които имат отношение към военно-промишления комплекс. В справките, които получихме бяха установени нарушавания, свързани със предпазване на муниции -  мисля, че това е ясно на всички и самите служащи и шефове на сдружението също потвърдиха, че има такива нередности, които те работят да отстранят и се надявам че към този момент са го създали.Такъв е законът, за жалост -  аз също разбирам нон сенса, който казвате. Когато има проблем със съхранението е разумно да се разреши износа, с цел да могат да бъдат изнесени, само че пък в закона сега, текстът на нормативния акт споделя, че се стопират лицензите за експорт и импорт. Ако бяхме тръгнали да променяме закона и да се стопира лиценза за произвеждане, щяхте да кажете, че го вършим тъкмо за съответния случай.По мотив идните значими оръжейни търгове, които наподобява ще бъдат изгубени за " Емко " и по отношение на които се твърди, че тъкмо те може да се възможната причина за офанзивите против сдружението, Караниколов разяснява:Ако " Емко " си и отстранят нередностите, по отношение на които им е спрян лицензът за експорт и импорт, те могат да се явят на тези търгове. Във връзка с това, че първият интернационален търг е при започване на октомври, Караниколов уточни: Надявам се, че до тогава ще си отстранят нередностите. В последна сметка това го вършим за предварителна защита, тъй като, в случай че не дай си боже, се случи някакъв случай и аз ви кажа, че е имало нередности, само че са били маловажни или нещо такова, няма да го приемете, нали! Това е предварителна защита - законът е закон, не може другите сдружения от Военнопромишления комплекс да съблюдават безусловно всички правила, а едно сдружение да не ги съблюдава.
Министърът на стопанска система съобщи, че не е напълно правилно изказванието на " Емко ", че са отстранени всички нередности:Първо, предписанията за нередности бяха от работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) и от " Пожарна сигурност ". Самото сдружение " Емко " популяризира три констативни протокола единствено от работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) - преди към две седмици. В два от тези три констативни протокола пишеше, че са отстранени нередности, само че в третия имаше посочена неправда, на която се беше дала период, надлежно от службите, да бъде отстранена в период от един месец.Емил Караниколов заяви,че на 6-и октомври ще има изключително съвещание на Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост, отдаден на " Емко ". 
Един от шефовете на " Емко " - Валентин Тахчиев , който също разяснява тематиката в ефира на " Хоризонт ", сподели, че не е оптимист за връщане на лиценза на 6-и октомври и упрекна министърът на стопанската система, че споделя лъжи за сдружението. По думите на Тахчиев всички установени нередности от работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) са отстранени: Още  на 29-и август всички установени " нередности "  от работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) са отстранени и има констативен протокол, който ние сме изпратили на същия почитан министър.Същите тези (нередности - бел. ред.) ние сме ги отстранили, за което ви споделям, че има протокол на същата тази работа, която ги е установила - на 29-и август.
И какво стана на процедура по-късно - значи, всеки ден идва инспекция и тази инспекция донажда нови, нови и нови условия, за които издава нови и нови наставления - ние попадаме в Параграф 22, сподели още Валентин Тахчиев. 
Директорът добави:Предприятието сега работи, защото лиценза за произвеждане, предпазване и търговия в страната не му е лишен -  то работи, има контракти с други компании на територията на България, само че има един подобен проблем -  трябва да бъде ясно на всички, че с отнемането на лиценза за импорт и експорт ние няма по какъв начин да си доставяме съставни елементи за нашите произведения и те се изчерпват и не можем да работим. Примерно след десетина - петнайсет дни ние ще изчерпим съставените елементи и няма по какъв начин да си внесем нови, изясни Тахчиев  и предвижда, че на значимия оръжеен търгът на 2 октомври предприятието ще бъде отстранено. 

Икономическият министър Караниколов разяснява и проблема с русенското сдружение " Дунарит ". Той уточни, че страната е изкупила отговорностите на военния цех към КТБ, а не от офшорката " Виафот ", за която се твърди, че желае да придобие " Дунарит ":Няма такава офшорка. Аз още веднъж споделям, парите бяха платени на КТБ и това може да го ревизирате. Парите са в масата на несъстоятелността. От масата на несъстоятелността синдиците на КТБ не могат да платят на  абсолютно никой, без значение дали е офшорка или не. Ние сме изкупили тези отговорности от КТБ.
Караниколов повтори, че не става дума за одържавяване на " Дунарит ", а за обществена обмен на пазарен принцип. 
Интервютата с Емил Караниколов и Валентин Тахчиев може да чуете от звуковите файлове. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР