Аз съм сигурна, че никой не знае какво е решило

...
Аз съм сигурна, че никой не знае какво е решило
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Сигурна съм, че никой не знае какво реши мнозинството да се изпрати в Украйна

" Аз съм сигурна, че никой не знае какво е решило болшинството през вчерашния ден да изпрати в Украйна ", съобщи в предаването " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Много жестоко и брутално бяха нарушени - Конституция, законите и правилника за работа на Народното събрание. Председателят на ръководещите внесе ексклузивен дневен ред от 10 точки. Гласуваха се закони на първо и второ четене по едно и също време, което намираме за нарушаване на Конституция и ще го апелираме в Конституционния съд ", продължи Корнелия Нинова.

" Депутатите нямаха 1 ред наличие, документ на това, което ще се гласоподава, нямаше документ. Абсолютно самодоволно, безочливо, и надменно, прокараха тези 10 точки с болшинството, което имат. Тоест, постанова се един диктат на болшинството, което нито осведоми, нито съгласува, нито диалог най-малко води с другите партии, които не са съгласни ", сподели още Нинова.

 

Акцентира, че в решението, което е гласувано през вчерашния ден, е записано да се даде военна помощ на Украйна от Министерство на вътрешните работи - бронирана техника и аварийни елементи.

" В решението, което гласоподаваха написа да се даде бронирана техника и аварийни елементи от Министерство на вътрешните работи. Нямаше и лист. Аз съм сигурна, че никой не знае какво е решило болшинството през вчерашния ден да изпрати в Украйна. Как на това нещо да му кажеш положително?

 

Натискайте копчетата, пращайте, без да знаят въобще защо става дума ", сподели Нинова, описвайки метода, по който Народното събрание взе решение страната ни да даде бронетранспортьори на Украйна.

 

Според Нинова тази техника може да бъде потребна на българския народ в защитата на границата или при бедствия и повреди на наша територия. Поискала е уточнения от министъра на вътрешните работи и на защитата, само че не е получила никакви отговори.

 

" Не сме съпротива напук, а сме съпротива, която мисли и се пробва да пази българския интерес, българското семейство и българските деца. Затова през вчерашния ден имахме такава остра реакция ", заключи обстановката в петъчния парламентарен ден Нинова.

 

По отношение на " Росенец " са поискали пояснение какво ще последва от това, защото " Лукойл " са декларирали, че ще ни съдят. Ще скочат ли цените нагоре, ще нарастне ли петролът? - попита Нинова. Социалистите сложиха тези въпроси, когато бе обсъждано отнемането на концесията на пристанище Росенец от Лукойл. Вчера прекратяването на концесията мина на две четения в Народното събрание.

Българските деца ще могат да водят каузи против родителите си, малолетни и малолетни, НПО-тата ще могат да пишат стратегии за образование. Как това е положително? - попита Нинова.

Тя разяснява по този начин друго решение, което одобри през вчерашния ден Народното събрание - за промени в Закона за отбрана от домашното принуждение, като уточни, че социалистите са изрично срещу насилието и са внесли закон, който е единствено против домашно принуждение на дами и деца. За страдание обаче признатият през вчерашния ден закон не е бил подобен: " Прокараха се през вчерашния ден всичките текстове, съгласно които българските деца ще могат да водят каузи против родителите си като малолетни и малолетни, тъй като са ги насилили посредством " безучастие ". НПО-тата ще могат да им пишат стратегии за образование. Е, по какъв начин да е положително това? ", изясни Нинова.

Според Нинова се употребява клишето " евроатлантизъм ", с цел да се краде и да се върне задкулисието.

 

За уеб страницата " Миротворец " водачът на Българска социалистическа партия разяснява, че има 77 българи в него, а международният лист е от няколкостотин хиляди души. Световни организации желаят този уебсайт да се закрие, нашите евроатлантици ни споделят - " Няма нищо ", сподели още Корнелия Нинова.

Тя разяснява ръководещото болшинство: " Има официални измерители за присъединяване във властта и за съпротива: това са бюджетът и избор на съмнение, най-малко официално. Бюджетът беше подсилен и мина с гласовете на Движение за права и свободи. Последните закони в последната една-две седмици - всички, без изключение, се внасят от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, подписани изпод, всички. Декларации, закони, решения се подписват от депутатите на трите групи. Е, какво по-голямо доказателство от това, че ръководят дружно? ", попита Нинова.


Лидерът на Българска социалистическа партия уточни, че това към този момент е открита коалиция: " В първите дни на Народното събрание имаше плаващи болшинства, имаше едни преносими пясъци - " Възраждане " помагаха ту на ГЕРБ, ту на Движение за права и свободи. Но в този момент е безусловно очевидно - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи ръководят страната. Законодателната стратегия им е обща, решенията на Народното събрание са общи, гласуванията са общи, бюджетът като максимален изразител на политиката - е общ ", изясни Корнелия Нинова.


И напомни: " Стана очевидно и се чу от всички българи от оня запис на " Продължаваме промяната " - Политическа партия и Демократична България препраха Борисов. Целта на Борисов е да си обезпечи персоналното успокоение, да няма правораздаване против него и така нататък Движение за права и свободи са ясни, те даже и преди изборите споделиха: " Време е Движение за права и свободи да влезе публично във властта ". И влязоха публично във властта. Борисов желае да избави себе си, продава и партии, депутати и всичко е готово. Политическа партия не мога да ги схвана, не мога да ги позная. Всеки ден сме там дружно и работих с тях, аз ги познавам от другата страна и върша разликата. Ние тръгнахме с подобен възторг, да променяме модела на задкулисието, първите месеци разкриваме корупционни схеми, прекратяваме подмолни сделки - в това държавно управление. И в този момент тъкмо противоположното. Не мога да ги позная тези хора, не мога да си обясня каква мощ може да те сгъне по този начин за няколко месеца. Всъщност може - пари и власт, това е. Борисов желае да се избави, Движение за права и свободи са чисти и ясни - " влизаме във властта ", ПП-ДБ желаят пари и власт - сглобката е това ", уточни Нинова.


Лидерът на социалистите разяснява и тематиката за евроатлантизма: " Евроатлантическото болшинство е факсимиле. Тези хора сами си сложиха това определение като етикет. Това е ризница, зад която считат, че им е простено да не престават да откриват остарелия модел, да крадат, да има задкулисие: " Щом сме евроатлантици, ние сме на светлата страна. Всички, които не сте съгласни с нас, сте на тъмната страна ". Това е подправен евротлантизъм, който е ризница и считат, че това ще им е индулгенция за греховете, които правят зад тази ризница. Прилича ми на някаква подправена евроатлантическа тирания, значи " в случай че не си с нас, в случай че имаш друго мнение, в случай че защитаваш българския народен интерес - ти си на тъмната страна на историята ".
Нинова уточни що е то европейски полезности, тъй като по нейните думи българските подправени евроатлантици убиват европейските полезности и с това тяхно държание усилват евроскептицизма в България: " На срещата във Вилнюс, НАТО, Столтенберг, Съединени американски щати споделят: " Украйна не е подготвена за участие в НАТО. Ако я приемем това значи война НАТО - Русия, което значи Трета международна война ". Това значи България директно да е във война, тъй като е член на НАТО. Отива Денков там - " евроатлантикът ", в Народното събрание " евроатлантиците " одобряват декларация, ангажират българския парламент с декларация, Украйна да се одобри в НАТО. Ние сме срещу. Е, кой в този момент е по-близо до общите европейски позиции? Те ли или ние, които мислим, че светът може да влезе в Трета международна война и желаеме да защитим България? ", попита водачът на Българска социалистическа партия.


Тя даде още един образец, обвързван с " Белене ": " Европейска комисия разгласи нуклеарната сила за зелена. Зелената сила, умните градове - това е бъдещето на Европа и ние би трябвало да се стремим към това европейско бъдеще. Франция стартира строителство на 14 нуклеарни централи, Макрон сподели: " Ядрена гражданска война ще вършим ". Румъния сега гради нови два реактора. Има и още доста образци. Това е европейско. Те за 24 часа унищожиха нуклеарната енергетика и взеха решение, че ще продадем реакторите на " Белене ", вместо да търсим вид да се довърши този план ", изрази отвращение водачът на социалистите и попита за какво нещо, което имаме и сме платили и за което са се подписали 700 хиляди българи на референдум да не бъде употребявано в интерес на страната.
" Продажбата на българските реактори на Украйна е тичане пред вятъра, угодничество, слагане на огромните, които освен това вършат тъкмо противоположното. Това е корупция и политика, тъй като няма подозрение, че са преведени едни пари, част от които ги няма, евентуално ще се покрие цялата тази спекулация ", сподели Нинова.


Тя разяснява и листата на украинския уебсайт " Миротворец ", като уточни че организации като Организация на обединените нации, Г-7, Европейски Съюз са скочили против този лист и желаят неговото закриване: " Ние от Българска социалистическа партия също желаеме това. Нашите " евроатлантици " излизат през вчерашния ден и от трибуната споделят: " Ама то няма нищо общо с Украйна този уебсайт, защо да се занимаваме с него ", когато целият свят е скочил ", сподели Нинова и уточни, че в този лист има 77 българи, а международният лист е от няколко стотин хиляди души.
Лидерът на Българска социалистическа партия напомни, че по самодейност на социалистите беше свикано изключително съвещание на комисията за службите, на което да бъдат изслушани за уеб страницата „ Миротворец “: " Нещата наподобяват по-сериозно, в сравнение с ние си мислихме. Целият свят, Г-7, Европа желаят този уебсайт да се закрие, ние желаеме да се закрие, българите от него да се извадят, " евроатлантиците " викат: " А, няма нищо ". Това, че има смъртни закани, има персонални данни, има фотоси на убити хора, апели за разпродажба - не ги интерсува. Това ли е евроатлантизмът? ", попита Нинова.


Тя даде образец и с касетъчните бомби: " 120 страни се подписаха в спогодба против това: Франция, Германия, които дефинират европейския звук, огромните европейски страни. Те скочиха - нашият Денков отишъл във Вилнюс и споделил: " Нямам проблем с касетъчните бомби ". А какъв евроатлантик си ти? Европа и светът са срещу това, ти казваш, че няма проблем. От предпочитание прекомерно да се сложат, да се счупят в кръста, да споделят " да " без никой да ги пита - това не е евроатлантизъм, това е слугинаж, това е в ущърб на българския народен интерес и няма да се съгласим, че всеки, който е срещу този слугинаж, е " путинофил ", " русофил ", " изменник " и е " на тъмната страна на историята ", сподели Нинова.


Лидерът на Българска социалистическа партия напомни делата, които е спечелила против клеветите във връзка с това, че тя и екипът и са изпращали оръжие за Украйна посредством медиатори и са получавали комисионни по времето на кабинета " Петков ": " Насложиха го в публичното мнение, обяснявах се, обяснявах се - виждам, че това не работи - и взех решение да постъпя като европейски човек в правова страна - двете страни да дадем доказателствата в съда и той да реши. Това се прави в правова страна и в правова Европа. На първа инстанция е единствено, т.е. те могат да апелират, само че е реалност, че три разнообразни състава по един и същи проблем, дават едно и също решение. Очевидно е, че това беше гигантска операция, удар по държавното управление на Петков и така нататък Моите изказвания са доказани от съда като правилни, техните - като неистини и са наказани да ми платят едни пари, които ще отидат за положителни дела - за деца, за миротворчески дела, тъй като желаеме мир - тази война би трябвало да спре, двете страни да седнат да договарят. Светът се измори и унищожи от тази война. Предоставянето на от ден на ден и повече оръжия значи още война, само че не и решение на казуса ", изясни Нинова.


Тя разяснява и езика на омразата, като уточни, че макар несъгласията с министър Тагарев, социалистите са били едни от първите, които са излезели с позиция по отношение на тематиката езика на омразата, експанзия в обществото, разделяне: " Едно общество не може да просперира и да върви напред в такова положение, по всеки мотив да агресира, да се употребяват закани. Вчера чухме сътрудници от " Възраждане " от трибуната да споделят: " Ще ви пращаме на един остров ". Абсурдно е това ", безапелационна бе Нинова.


Относно апелите на президентът Румен Радев за преустановяване на езика на омразата, водачът на социалистите съобщи: " Някак си не го одобрявам, тъй като президентът Радев първо е част от политическата класа - да спре да споделя: " Те, политиците ". Той е политик, втори мандат политик и ръководи България към този момент близо 2 години със служебно държавно управление. Смятам, че той е един от източниците на тази експанзия. Той най-агресивно атакува държавно управление, политически партии, водачи. Когато приканва за това, би трябвало да даде персонален образец. Смятам, че част от аргументите за политическата рецесия в България се дължи на президентската институция ", сподели Нинова.


Тя напомни: " На времето президентът се сплоти с нас и с протестиращите на площада против модела " ГЕРБ ". Падна държавното управление, той сътвори Политическа партия, конфигурира ги във властта - на идващия ден стартира да смъква държавното управление на Политическа партия, към този момент дружно с Борисов. Падна нашето държавно управление. Сега потегли против новото постоянно държавно управление. Може би като боен той се усеща добре в положение на война и води война институционално - това е огромен проблем за България, войната сред институциите. Президентът е един от факторите за това напрежение в обществото. Очевидно той ще води война против всяко постоянно държавно управление, тъй като му се услади служебната власт ", сподели Корнелия Нинова.


Тя описа, че от обиколките си из страната, вижда отношението на социалистите към президента: " Конфликтът настъпи поради политики, а не поради личностни борби и напрежения - ето да вземем за пример поради това, че президентът участваше в свалянето на държавното управление на Българска социалистическа партия, само че най-много за политики във връзка с войната. Усетих в Българска социалистическа партия това разлюляване във връзка с президента, още когато беше самодейността " Три морета " - нашите хора не я одобриха добре. След това се задълбочи, когато президентът утвърди с неговия кабинет предплатеното погашение за новите осем F-16. Позицията на българските социалисти е чиста по този въпрос - тези пари не трябваше по този метод да се заплащат, рационализация би трябвало да има, само че в онази рецесия да дадат няколко милиарда за бъдещи самолети и да замразят приходите на хората - тогава пристигна втората вълна на отвращение от Българска социалистическа партия. Мога да дам още такива образци, само че спорът не е личностен, той е политически, тъй като президентът зае политически позиции, които опонират на вижданията на българските социалисти ", сподели Корнелия Нинова.


Лидерът на Българска социалистическа партия разяснява и назначенията в комисиите и регулаторите от страна на ръководещите партии: " Върви див пазарлък и го виждаме - тичат от стая в стая, влизат в стаята на Движение за права и свободи с едни листи, тичат, влизат в стаята на ГЕРБ, Кирил Петков се поти по коридорите, Христо Иванов се чеше по главата, просто е ужасно. Това не е политика, това не е смислова кадрова политика. Ето, ние предложихме доста стойностни хора - и за Здравната каса, и за Българска народна банка. Дума не можаха да кажат против тях - професионално, почтенно, антикорупционно държание през целия им витален път, дума няма против тях, един въпрос, на който да не могат да отговорят. Гласуваха " срещу ". Тоест не професионализма, не честността е критерии за избор, а този див пазарлък - " ти на мене, аз на тебе - ти ще вземеш шеф, аз ще взема двама подуправители ". Защо ние излязохме? Защото този подмолен див пазарлък за пред света, се облича в една демократична парламентарна процедура: влизаме всички, вършим предложение, ние си хабим хората, идват, слушаме - всичко е контрактувано с тези совалки по стаите, а ние служим за заслон да облечем това задкулисие в либерален избор за пред публиката. Откъде накъде? Защо ще употребявате Българска социалистическа партия за заслон на вашите подмолни игри и сделки? Няма по какъв начин да стане ", безапелационна бе Нинова.


Попитана по отношение на ролята на Делян Пеевски за конституционната промяна, тя отговори: " Той е един от основателите за смяна в Конституцията, подписал е планът на Движение за права и свободи, затова е един от народните представители, които оферират смяна в Конституцията. Приемането на тази смяна не зависи от него, а от 180 индивида за бърза процедура, или 160 - при което минава на няколко стадия и лишава към половин година. Има предложение на Политическа партия и Демократична България - най-малко по този начин чуваме, още не са го дали, има и на ГЕРБ - и те не са го дали. Тоест конституционната промяна не върви. Това също е една дъвка, един етикет: " Ето, ние сме тук конституционно реформаторско болшинство " и като седнат да беседват се хващат за гушите ", сподели Нинова.


И съобщи: " На нас доста ни се желае президентът да показа своя план за Конституция. Той още през 2020 година съобщи, че е подготвен. През 2022 година сподели: " Време е за моя план за Конституция ". Това е тематика, която може да сплоти, тъй като търсим обединени в разграниченото ни общество, тъй като Конституцията като най-сериозен акт, като публичен контракт, изисква най-високо публично единодушие, диалози по тематиката. Нека и президентът да даде неговия план, всички да си дадат плановете и в случай че има разсъдък да приказваме какво да се работи по Конституцията, тъй че и институционално, и в действителния ни живот, да се стигне до обективна и правова страна ".


Попитана по отношение на идните локални избори, Нинова уточни, че на всички места текат процедурите в страната във връзка с процеса: " Имаме места, където сътрудниците към този момент са подготвени с кандидатурите. Има такива, които сега договарят с разнообразни партии по места, разнообразни цивилен сдружения и им би трябвало време до септември ", изясни тя.


По отношение на бюджета, водачът на Българска социалистическа партия изрази вяра да се одобри този, който социалистите оферират с корекции, тъй като е доста обективен и обществен: " Мисля, че и наши претенции ще бъдат задоволени. Със сигурност на финала няма да излезе същият бюджет, който Асен Василев е внесъл на входа на Народното събрание. Всички сме внесли оферти. Ние припознахме настояванията на синдикатите. Мисля, че ще има разлики, нека да се в посока на увеличение на приходите. Ние обявихме бюджета на Асен Василев за противообществен, той е подобен - замразява приходите при повишаващи се цени на ток, вода и така нататък Не може всичките рецесии да се понесат от хората и за сметка на приходите ", безапелационна бе Нинова.


Тя съобщи още: " Има разновидности приходите да бъдат увеличени, ние сме внесли такива претенции - за майчинство, за пенсии, за детски надбавки, безвъзмездни учебници за деца, заплатите в Национална агенция за приходите и " Митници, Национален статистически институт, нарастване на бюджета за просвета - не може хората в читалищата и библиотеките да работят на минимални заплати за 700-800 лева, минималната работна заплата да стане 50% от междинната от 1 юли - 500 хиляди души са работещи небогати. Вярвам, че ще излезе друг бюджет, ние ще бъдем доста упорити и крайни за обществените заплащания и за ограниченията за стабилизиране на стопанската система. Без стопанска система - няма пари за нищо. Има тревожни неща в бюджета на държавното управление - да вземем за пример намаляването на средствата за обучение, в опазването на здравето - никаква смяна. Това е бюджет на заледяване на статуквото такова, каквото е - няма концепция за смяна, от която се нуждаят редица системи. Приемаме го за краткотраен, тъй като е единствено до края на годината, само че Бюджет 2024 година би трябвало да бъде бюджет с взор за вероятност, за същинска смяна и ние, както постоянно, ще предложим различния си бюджет и няма да подкрепим този на държавното управление, с цел да е ясно, че сме в съпротива, само че и имаме своя опция по какъв начин би трябвало да се ръководи Бъглария през бюджета ", сподели водачът на социалистите.


На финала на диалога в студиото на Българска национална телевизия Корнелия Нинова уточни, че на 29 юли следва обичайният събор на Бузлуджа, който тази година ще се организира под мотото " Бузлуджа за мир ": " Спирането на войната и установяването на мир е решението на доста от проблемите и в Европа, и в България ", сподели водачът на Българска социалистическа партия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР