Аз съм от Пловдив, казва Фейми Сюлейманов, млад мъж на

...
Аз съм от Пловдив, казва Фейми Сюлейманов, млад мъж на
Коментари Харесай

Фейми Сюлейманов: В Пловдив е хубаво, но в Германия е по-добре

" Аз съм от Пловдив ", споделя Фейми Сюлейманов, млад мъж на към 35 години. Макар в градчето Фелберт в Рурската област, където живее от няколко години, да има цели 400 български фамилии, съвсем никой не беседва с него, повече приказват за него, оплаква се той. Почти всички българи във Фелберт са от Пловдив - доста прекрасен град, както държи да подчертае Фейми. Докато споделя това, в гласа му се прокрадва горест по родината, отдалечена на 2107 километра.

В Германия е от от 2012-а година. След къс престой в Мюнхен и Гелзенкирхен, Сюлейманов и брачната половинка му се откриват във Фелберт, където през днешния ден живеят с 5-годишния си наследник .

" Преселихме се в Германия с помощта на свободното напредване в границите на Европейски Съюз ", признава той.

Фейми си давал сметка, че в случай че желае да живее в Германия, ще би трябвало да научи езика. Междувременно е стигнал до равнище В2 и счита да продължи със идващото - С1. Работил е известно време в едно металообработващо дружество, само че е напуснал по здравословни аргументи. Сега си търси си нова работа, което при пандемията е още по-трудна задача, споделя той.

Сюлейманов знае добре, че неговите сънародници не се употребяват с доста положително име в Германия . По този въпрос споделя следното: " Не мога да трансформира това, че за нас съществува несъмнено мнение и хората споделят, че не желаеме да се интегрираме или, че единствено крадем. Във всеки народ има и положителни, и неприятни хора ".

Той обаче има вяра, че бъдещето ще опровергае песимистите и ще им покаже, че българите в действителност са доста работлив народ. Когато специалистите настояват, че надалеч не всички преселници и мигранти желаят да се интегрират, има и доста образци за противното, един от които е самият Фейми Сюлейманов.

" Надявам се, че хората схващат какъв брой мъчно е първоначално ", изяснява той.

Българинът постоянно се радва, когато чува, че сънародниците му в Германия имат цели и се пробват да ги реализиран. В тази връзка решително споделя: " Сигурен съм, че един ден нашите деца ще дават своя принос за локалната стопанска система ".

А липсва ли му България?

" Разбира се, че ми липсва. Иначе щях ли да си отивам на всеки две или три години? ", риторично пита той.

Но за завръщане не може да става и дума, твърди Фейми. Той и фамилията му са решили да останат в Германия. Те си дават сметка, че тази другояче толкоз влажна и дъждовна страна им разкрива шансове, каквито в България не биха имали.

" Цялото ми семейство е тук, във Фелберт ", изяснява Фейми.

Текстът с видео е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР