Аз съм от мястото, откъдето е Меси“, казва 90-годишната Естер

...
Аз съм от мястото, откъдето е Меси“, казва 90-годишната Естер
Коментари Харесай

„Аз съм оттам, откъдето е Лионел Меси“: Как футболистът спаси 90-годишна еврейка от „Хамас“?

„ Аз съм от мястото, откъдето е Меси “, споделя 90-годишната Естер Кунио на двамата маскирани и въоръжени до зъби палестинци, които нахлули в дома ѝ в Южен Израел. Било сутринта на 7 октомври 2023 година, когато „ Хамас “ влезе на територията на Израел през границата с Газа.

Възрастната жена е родена в Аржентина, само че от години живее в кибуца Нир Оз. Днес тя приказва за ужасяващата среща с бойците на „ Хамас “ в нов документален филм, който се концентрира върху латино-израелската общественост в страната.

Израел изрично отхвърля да попречва доставките на филантропична помощ за цивилните палестинци

Двамата въоръжени мъже, нахлули в дома ѝ. Поискали да схванат къде е останалата част от нейното семейство.

„ Не ми приказва. Не зная вашият език. Вие говорите арабски, а аз – доста неприятен иврит “, споделих аз и допълних, че можем да приказваме на испански, тъй като съм от Аржентина. Тогава единият мъж ме попита какво е това Аржентина “, споделя старата жена.

Тя насочила диалога към именития футболист Лионел Меси, до момента в който се опитвала да поддържа връзка с натрапниците в дома си. Правела жестове и вмъквала по някоя дума на иврит или на испански.

„ Казвам му: „ Гледаш ли футбол? “. Той ми дава отговор: „ Да, да, одобрявам футбола “. Ето за какво аз му споделих: „ Аз съм от мястото, откъдето е Меси “. Тогава той дава отговор: „ О, Меси. Харесвам Меси “, споделя още 90-годишната Естер Кунио.

Тогава единият маскиран мъж се навел над седналата Кунио и сложил пушката си в скута ѝ, а другият ги снимал.

„ Той сложи ръката си на облегалката на стола, а с другата направи знак с два пръста. Аз направих същото и по този начин ни снимаха “, споделя още 90-годишната Естер Кунио. След това нападателите си тръгнали.

Снимката на Кунио с автомат в скута ѝ и на боеца на „ Хамас “ обиколи обществените мрежи. Въоръженият мъж е с палестинското знаме на бронежилетката и с лента за глава, показваща принадлежността му към Ислямски джихад.

Семейството на Естер няма този шанс. Почти всичките ѝ родственици са взети за заложници, в това число нейните правнучки – 3-годишните близначки. Една четвърт от фермерската общественост в кубица е била убита или отвлечена при нападението на „ Хамас “.

Внуците на Кунио – 33-годишният Дейвид и 26-годишният Ариел, към момента са в плен в Ивицата Газа. Дейвид е бил похитен дружно със брачната половинка си и близнаците, които по-късно били освободени по време на късото помирение през ноември 2023 година, когато бяха сменени с палестински пандизчии.

Сега 90-годишната баба чака с неспокойствие завръщането на своите „ златни момчета “.

Атаката на „ Хамас “ провокира войната в Ивицата Газа, която бушува повече от пет месеца. Властите както в Аржентина, по този начин и Перу обявиха, че техни сънародници са били убити в спора, до момента в който Мексико оповестява, че има жители измежду отвлечените лица.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР