Аз съм народен представител от най-засегнатия район от т.нар. “Зелена

...
Аз съм народен представител от най-засегнатия район от т.нар. “Зелена
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Служебното правителство не е направило нищо, за да отложи закриването на централите

„ Аз съм депутат от най-засегнатия регион от така наречен “Зелена договорка “ и от поетите задължения по Плана за възобновяване и резистентност. Става въпрос за област Стара Загора, където повече от 60 години стопанската система се гради към дейностите в минно-енергийния комплекс “Марица-изток “.

Това съобщи националният представител от “БСП за България “ Георги Гьоков по време на парламентарния надзор.
Според социалиста, в случай че България има неблагоразумието да се лиши от въглищата, които се добиват в мини “Марица-изток “, вечно ще загуби енергийната си самостоятелност и това ще бъде следващата непоправима неточност.


„ Вероятността в създалата се обстановка да бъде закрит комплексът е огромна, той може с години да продължи да ни обезпечава енергийната самостоятелност. Само мисълта за закриването му преди изчерпването на всичките му запаси е равно на национално изменничество “, съобщи той от парламентарната естрада.
„ Изключително съм задоволен, че националното посланичество видя заплахата от скорошното закриване на въглищната ни енергетика и на два пъти, по предложение на Българска социалистическа партия, одобри виновни решения “, уточни Гьоков и напомни кои са те: „ Решението от 31.01.2020 за отбрана на въглищните централи, с което за първи път се обединихме всички тогава парламентарно показани партии и задължихме, който и да ръководи, да не поема ангажимент за тяхното закриване. “


Депутатът от Българска социалистическа партия посочи и постигнатия консенсус от 12.01.2023 година, с което Народното събрание още веднъж отбрани българските централи и енергетика, като задължи Министерски съвет да промени Плана за възобновяване и резистентност в частта “Енергетика “. „ Министерски съвет трябваше да направи предложение до Европейска комисия и да реализира единодушие за неговото изменение в няколко раздела. Най-важният е да отпадне поетият ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания от производството на електрическа енергия с 40% до края на 2025 година “, напомни социалистът.


„ Министерският съвет следваше да предприеме дейности, с които да подсигурява привеждането на уговорките за декарбонизация в сходство с общоевропейските цели, като се обезпечи работата на централите за въглища без ограничаване най-малко до 2038 година “, съобщи той и зададе следния въпрос към министър-председателя Денков: „ Какви дейности са подхванати от държавните управления на България в осъществяване на решението на 48-ото Народното събрание да промени Плана за възобновяване и резистентност и какви са бъдещите дейности, които оферирате, с цел да бъде изпълнено това решение? “

 

Според Георги Гьоков и най-хубавите решения на Народното събрание могат да бъдат обезсмислени от безотговорната изпълнителна власт и казусът е тъкмо подобен. „ Това си го разрешава не постоянно държавно управление, определено от българските жители, а служебно, назначено от президента. Те нищо не са създали, а всяко закъснение ще бъде съдбовно в тази ситуация “, уточни той.
„ Бездействието на служебното държавно управление не е нещо ново “, съобщи Гьоков и напомни: „ Ние изслушахме служебния министър и трябваше да изтърпим извънредно арогантното му държание. Вместо да ни изясни за какво българското служебно държавно управление не е внесло публично искане за предоговаряне на Плана, той ни заплашваше наред и ни обясняваше по какъв начин ще строи слънчеви централи, а хората, свързани с “Марица-изток “ – кучета ги яли. “
На финала депутатът от Българска социалистическа партия изясни, че комплекс “Марица-изток “ е поръчител за българската енергийна самостоятелност и предложи да бъде предоставено на министъра на енергетиката да изготви разбор, от който да стане ясно какви ще бъдат загубите за България от заличаване на българската енергетика и по какъв начин ще се отрази това на стопанската система ни.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!    

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР