Аз съм дете, което води война. 12-годишната Лили пропуска учебните

...
Аз съм дете, което води война. 12-годишната Лили пропуска учебните
Коментари Харесай

Аз съм дете, което води война!*

" Аз съм дете, което води война. " 12-годишната Лили пропуща образователните занятия, качва се на лодката си и деликатно събира отпадъци, които изпълват един от каналите на Банкок. Тя води битка против пластмасата в Тайланд - шестия максимален международен замърсител на океаните.

През юни девойката от американско-тайландски генезис реализира първа победа, като оказа помощ да бъде уверена огромната верига супермаркети " Сентрал " в Банкок да спре да употребява торбички за еднократна приложимост в своите магазини.

Впоследствие и други показани в Тайланд супермаркети, измежду които вездесъщата в кралството японска верига 7-Илевън, се ангажираха при започване на месеца и те да спрат да доставят торбички за еднократна приложимост от януари 2020 година

" Нещата се движат в вярната посока ", усмихва се Лили, до момента в който гребе към торба ръждясали кенчета и раздрани бутилки.

" Отначало мислех, че съм прекомерно дребна за активистка, само че Грета (Тунберг) ми вдъхна доверие. Когато възрастните не вършат нищо, би трябвало да действаме ние, децата ", споделя тя.

Ралин Сатидтанасам, по прякор Лили, няма да е в Ню Йорк дружно с младата шведка, която се трансформира в лице на битката против световното стопляне, за плануваното за 20 септември шествие, няколко дни преди конференцията на Организация на обединените нации за климата. Тя ще показва в Банкок. " Мястото ми е тук. Борбата би трябвало да се води и в Югоизточна Азия ", счита тя.

Неотдавна няколко страни от района - Тайланд, Камбоджа, Филипините, Малайзия, Индонезия - надигнаха глас и отхвърлиха да са " кофата за отпадък на Запада ", като върнаха назад цели контейнери с боклуци от пластмаса назад.

Те обаче не престават да пораждат големи количества от тези боклуци на своя територия.

В Тайланд пластмасовата торбичка е вездесъща при пакетирането на стотици хиляди ястия от уличните столови или за занесени на работа питиета. Един тайландец употребява приблизително по осем такива торбички дневно, или близо 3000 годишно по държавни данни - 12 пъти повече, в сравнение с в Европейски Съюз.

А съгласно природозащитната организация " Грийнпийс " Тайланд е шестият максимален замърсител на океаните в света.

Активистка активност

Неотдавнашната гибел на бебе дюгон - тип заплашен от изгубване морски бозайник - което беше погълнало пластмасови боклуци, провокира бурни реакции в обществените мрежи.

Тогава тайландските управляващи още веднъж позволиха опцията за унищожаване на торбичките за еднократна приложимост до 2022 година според направен при започване на годината упорит график.

Някои обаче се съмняват до каква степен сполучлив ще е той. " Не се планува никакъв юридически обвързващ механизъм, а информирането на обществеността няма да е задоволително ", предизвестява ръководителката на локалния клон на " Грийнпийс " Тара Буакамсри.

Вземайки образец от основаното от Грета Тунберг придвижване, Лили първо е демонстрирала пред постройката на държавното управление. Поискала е и среща с премиера Прают Чан-оча. Неуспешно.

" Казах си, че щом държавното управление не желае да ме изслуша, би трябвало да приказвам директно с тези, които раздават пластмасовите торбички, с цел да ги убедя да престанат ", изясни тя.

Момичето може да разчита на поддръжката на своята майка, която оказва помощ за написването на речите й пред чиновници на Организация на обединените нации или на посолства.

" Отначало помислих, че това е някаква детска волност. Тя обаче упорства. Силата й е, че тя е едно момиченце, което не пази никакви частни ползи ", сподели майката Саси, която също е била екоактивистка.

Много могъщи лобита

Лили стартира активистката си активност на осемгодишна възраст, откакто прекарала една почивка на затрупан с пластмасови боклуци тайландски плаж.

Оттогава, въпреки и от време на време да й се желае да престане и да отиде да играе, тя взе участие в акциите по разчистване, проведени от сдружението " Траш хироу " (Героите на отпадъците). Последната към този момент се състоя в квартал Банг Крачао, прочут като " зеления дроб на Банкок ", където тук-там са насъбрани камари от пластмасови сламки, бутилки и опаковки, изхвърлени от река Чао Прая.

Много хора имат вяра в убедеността на младото момиче.

" Много е мъчно да пренебрегнеш едно дете, когато то пита за какво унищожаваме планетата, на която то би трябвало да живее ", акцентира Какуко Нагатани-Йошида от Програмата за развиване на Организация на обединените нации.

В Тайланд обаче " лобитата имат огромно въздействие и това затруднява всяка смяна ", сподели екоактивистът Натапонг Нитиутай, който е основал компания за преработване на изхвърлени на плажовете джапанки, които се трансформират в фешън сандали.

Едно от основните трудности е нефтохимическата индустрия, където пластмасата е един от главните артикули. Той образува 5 % от тайландския Брутният вътрешен продукт и дава работа на десетки хиляди души.

Софи Дьовийе от Франс прес / Българска телеграфна агенция

 

VIDEO: Skipping school to glide through a Bangkok canal, Lilly fishes out rubbish in her mission to clean up Thailand. The US-Thai youngster started campaigning at the age of eight after a seaside vacation in southern Thailand where she was horrified by a beach covered in rubbish pic.twitter.com/fkqFk6O2pw

— AFP news agency (@AFP) September 16, 2019
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР